Северна Македония нарочно е създавала пречки за българския бизнес

OFFNews 11 декември 2020 в 21:42 7209 1

Имаме редица сигнали от българския бизнес до нашето представителство - за това, че в Северна Македония се създават излишни административни пречки. Част от компаниите вярват, че е поради факта, че са български компании, съобщи пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Има подобни казуси и от 2019 г., не говоря само за казуси от 2020 г., уточни тя.

Захариева отбеляза също така, че от страна на Скопие няма "никакво почти движение по отношение на инфраструктурни проекти - Коридор №8, нито един подаден проект от тях за новия период за финансиране в посока България". 

Пътували сте там, знаете каква е инфраструктурата - дали няма нужда от подобрение и т.н., каза външният ни министър.

От Северна Македония искаме изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, искаме придържане с дух на добра воля към него, а не всякакви опити неговото изпълнение да се забави, да се преустанови, да се спре, обобщи Екатерина Захариева.

Те разчитаха, че някой, не знам кой... Вашингтон ли, Берлин ли... ще наложи, ще дойде, ще се скара на България. И България ще забрави националния си интерес и ще каже "да", без те да направят нищо, каза външният ни министър.

Няма да атакувам съседна държава с фалшиви опорки. Няма да вървим по техния подход. Те се опитват да бягат и от формулировката "обща история", коментира още Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

12.12 2020 в 21:01

Сигурна съм, че преобладаващата част от българите имаме сходно мнение по въпроса за отношението на СМ-ците към нас. А то е - ние винаги помагаме. . Нямаше и половин час след обявяване на незав. когато президентът Желев им я призна . Давахме им танкове, оръдия, водеха се преговори за уеднаквяване на политиките. До 2017 г., когато Борисов реши да се прави на голям международник и да бъде името за приемане на Западните Балкани в ЕС. Признаха им всичко, никакви проблеми нямаше, минаха си три години и сега ХОП, не спазвали правилата. Ами те не ги спазват въобще към нас. С усещането, че големите сили ще ни задължат да ги признаем и кои сме ние. Борисов сега ли се усети? Първо, малко изненадващо и неуместно е точно преди да им дадем път, да кажем, че не спазват правилата. Второ, не е достойно някак си заради самите нас. Гърция играеше МНОГО умно и последователно политиката си и постигна каквото искаше.
Такива са ни политиците, които сега медиите в страната защитават. Съжалявам.