БТР-ите още са на наша територия. До края на февруари се очаква да заминат за Украйна, заяви Тодор Тагарев

Кристина Минчева 07 февруари 2024 в 17:01 1589 3

Тодор Тагарев и Емил Ефтимов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и адмирал Емил Ефтимов

БТР-те от складовете на МВР все още са на българска територия. До края на седмицата машините ще бъдат събрани в София, а до края на февруари се очаква да заминат за Украйна с влакова композиция. Това заявиха министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в комисията по отбрана.

"Вече две седмици операцията е в ход. Тези машини се намират в различни локации в България и операцията е сложна за изпълнение. Българската армия помага за тяхното транспортиране. Не мога да се ангажирам със срок, може да стане до края на месеца. Ние подпомагаме изпълнението на тази доставка", подчерта Тагарев.

Той отговори на въпрос на председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, който заяви, че бронетранспортьорите са заминали за Украйна, но украинците не знаели, че пътуват към тях.

На втори февруари министър Тагарев обяви в профила си във фейсбук, че първите БТР-и са потеглили към Украйна.

По думите му транспортирането се извършва от държавите, които са част от формата Рамщайн. Той каза, че процесът е извън контрола на страната ни и държавите се договарят за условията, цените и транспортирането им към Украйна. Тагарев не даде яснота какви са финансовите параметри по осигуряването на логистиката.

По време на изслушването на министъра на отбраната в парламентарната комисия по отбрана беше засегнат въпроса за стратегическия преглед в отбранителната политика на България. Тагарев посочи, че той ще се забави.

Министърът обясни, че на последното заседание на Съвета по отбрана към Министерството на отбраната седемте работни групи, които са натоварени с извършването на анализа, са представили своите доклади.

"Част от предложенията, с които излизат работните групи, достигат до равнище на зрялост, което ще ни позволи да предприемем мерки по-нататък, включително промени в Закона за отбраната и въоръжените сили", заяви Тагарев.

Той посочи, че ще внесе искане за удължаване на стратегическия преглед в Министерския съвет и смята, че реалистично анализът може да приключи към края на юни.

Стана ясно, че най-големият проблем на стратегическия анализ е кадровият въпрос. Тагарев обясни, че има огромен спад на кандидатстващи в Националния военен университет - само 22% от местата са били запълнени през 2023 г.

Отново бе поставен въпросът за изграждането на военна инфраструктура край ямболското село Кабиле. Адмирал Ефтимов посочи, че ние изграждаме наша инфраструктура и може да се използва от съюзниците в случай на нужда, а не се изгражда база на НАТО.

Министър Тагарев допълни, че се разглежда вариант за ремонт на някои сгради, а изграждането на самостоятелна структура ще отнеме години. Той допълни, че италианската страна е поискала да ѝ предоставим терен, "където да си опънат палатките".

"За цена няма как коментирам, но най-вероятно ще бъде над 100 млн. лв.", посочи Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1800

3

Люгер Химарс

08.02 2024 в 03:40

що за хора виждат този руски агент като "про-украински"?

615

2

швейк

07.02 2024 в 23:54

Майко мила! Не стига, че в тия ръждясали кошници украинците не могат и павета да складират, а и още не сме им ги дали!?!?!? После подскачат като ощипани девици, че имало руски агенти в гдбоп и данс ... То май навсякъде е пробито

500

1

781000

07.02 2024 в 21:44

Това някаква тъпа шега ли е ???
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки