БСП започва разговори за формиране на правителство, първи са ИБГНИ

OFFNews 29 август 2021 в 08:14 3323 3

Започват разговорите с парламентарно представените политически сили за формиране на правителство, инициирани от БСП, след като партията получи от президента Румен Радев третия и последен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет.

„Ние имаме аргументи защо трябва да имаме редовен кабинет. И всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно.“

Първата среща е днес с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Според депутата от коалицията Арман Бабикян след заявения от „Има такъв народ“ отказ за подкрепа на бъдещ кабинет с мандат на социалистите, преговорите са безсмислени:

"Беше анонсирано, че този тур е свързан със следващ мандат, очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща", коментира Арман Бабикян.

Като "почти невъзможни" определи преговорите за съставяне на правителство и депутатът от БСП Явор Божанков. Според него от интервюто на БНТ със Слави Трифонов е станало ясно, "че са водени задкулисни разговори и резултатът от тях е да няма редовно правителство в страната".

Идната седмица са планирани разговори с „Има такъв народ“, които вече заявиха, че приемат покана за среща, въпреки че няма да подкрепят БСП. Лидерът на партията Станислав Трифонов заяви:

„Възпитанието изисква, разбира се, да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че имаме много големи различия“.

Предстоят разговори и с представители на „Демократична България“, откъдето също вече обявиха, че не биха подкрепили кабинет с мандат на БСП. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви:

„Всички знаят какви са ограниченията на „Демократична България“. Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България“, но ние сме само 31 депутати от 240“.

Очаква се да стане ясно решението на колективните органи на „Демократична България“, които обсъждат - дали биха участвали в разговори с БСП за съставяне на правителство.

От ГЕРБ, които не бяха поканени за разговори, изразиха скептицизъм за съставяне на правителство, а лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че не знае защо Корнелия Нинова, като е взела мандат, "се радва все едно ще управлява", след като трима политически лидери са казали, че няма да правят коалиция.

От ДПС заявиха, че ще наблюдават развоя на събитията и резултата от преговорите за съставяне на правителство с мандат на БСП.

В събота президентът Румен Радев призова партиите в Народното събрание към поемане на отговорност за управлението на страната.

"Длъжни сме да мислим рационално - какви ще са последствията за хората, ако партиите не стигнат до споразумение", предупреди той.

По-късно от БСП съобщиха, че днес в 13.00 ч. председателят на ПГ на “БСП за България” Корнелия Нинова ще направи изявление в сградата на Народното събрание и уточниха, че поканите за срещи с ИБГНИ, ДБ и ИТН са валидни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

29.08 2021 в 10:37

Човекът за премиер на България е Христо Иванов, но в България нещата вървят наопаки. Няма и няма да сме сред богатите - ще сме си вечно при бедните, изоставащите мизерните. Дори, когато възможността ни удря по носа.