БСП внесе закон: Шефът на КПКОНПИ да се избира от президента

Нинова: Ще настояваме Румен Радев да избере Цацаров или който и да е друг

OFFNews 21 ноември 2019 в 11:31 3230 2

"БСП за България“ са внесли отново антикорупционен закон, в който се настоява председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. 

Още при създаването на КПКОНПИ от „БСП за България“ бяхме против. Тази комисия беше създадена сгрешено – тогава ние внесохме нашия алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в парламента. Тя констатира, че самият председател на комисията се е оказал замесен в корупционни действия. Нинова изтъкна, че не може депутатите и управляващото мнозинство да излъчват председателя на комисията, държавата да му плаща заплата и да се очаква, че той ще разследва депутатите обективно. 

Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена- комисията, няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция“, категорична бе Нинова.  

Тя заяви, че от „БСП за България“ са внесли отново антикорупционен закон, в който се настоява председателят на комисията да се назначава от президента. 

„Предлагаме го не защото президентът Радев е подкрепен от БСП. Утре може да е друг, но това е институцията, която е избрана пряко от народа и не разпределя обществени поръчки и еврофондове. Ще настояваме Сотир Цацаров, или който и да е друг, да не се избира от НС, а от президента“, заяви Нинова.

Тя подчерта, че не може да твърдиш, че не искаш депутати да излъчват този, който трябва да ги проверява, и в същото време да внесеш собствена кандидатура – по думите й това би било лицемерие от страна на левицата. На въпрос за гласуването на парламентарната група, тя обърна внимание, че ПГ ще присъства на изслушването на кандидатите и ще вземе своето решение.

По повод личния си вот, Нинова заяви, че ще гласува „против“ кандидатурите на Цацаров и Найденов - не заради техните качества, а заради сгрешения модел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

21.11 2019 в 13:12

КПКОНПИ трябва да се закрие, както и специализирания съд.
И двете организации действат поръчково и избирателно в полза на управляващете, а за грешките им плащаме ние.Както и заплатките им.

5300

1

квазимодо

21.11 2019 в 12:39

Mного по-добре щеше да бъде ако бяха внесли законопроект шефа на КПКОНПИ да се избира от БСП заедно с БКП. Няма умора.