БСП вини управляващите за "скандален" договор със САЩ

Нели Чолашка 06 март 2015 в 12:33 2562 23

Снимка Ивайло Анев

Румен Гечев и Чавдар Георгиев от БСП.

Скандален международен договор, подписан от кабинета "Борисов", ще бъде ратифициран от парламента, предупреди Румен Гечев от БСП.

"За пореден път бяха предадени български интереси на скандално заседание на комисията по бюджет и финанси", обяви Гечев.

В бюджетната комисия вчера беше гласувана ратификация на Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки).

Социалистът признава, че е добра новина, че ЕС и САЩ полагат усилия за разкриване на банкова информация, свързана с пране на пари, заобикаляне на данъчните законодателства и т.н.

"Това е чудесно, но проблемът е следният - на 5 декември правителството е подписало споразумение, което парламентът сега иска да ратифицира. Това споразумение е едностранно - само българската страна поема ангажименти да предоставя информация на САЩ, докато САЩ няма да предоставят информация за инвестиции на територията на САЩ", обясни Румен Гечев.

По думите му скандалът идва от това, че става дума за споразумение, в което България е само един изпълнител. Става дума за милиони левове разходи, които трябва да направят българските институции при предоставянето на тази информация", предупреди той.

Нещо повече - при подобни споразумение между САЩ и други европейски държави (Германия, Великобритания, Дания, Ирландия, Италия, Испания и Франция) е заложен принцип на реципрочност, а България е първата страна, която не е подписала реципрочен договор, обясни депутатът от БСП.

Дияна Йорданова от ГЕРБ отговори на обвиненията на БСП и ги обвини, че се чудят как да влязат в медиите, като си измислят скандали.

Йорданова обясни, че в договора има клаузи, които представляват класифицирана информация и вероятно когато се стигне до гласуване в пленарна зала, заседанието ще трябва да бъде закрито.

По отношение на липсата на реципрочност в договора депутатката от ГЕРБ обяви, че този принцип е бил обсъждан при подготовката на споразумението още по времето на кабинета "Орешарски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!