БСП вика службите в НС заради българите, включени в списъка "Миротворец" (обновена)

Кристина Минчева 20 юли 2023 в 12:27 5492 17

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП ще сезират ДАНС и службите по повод включването на бългaрски граждани в списъка на украинския сайт „Миротворец“, включващ лица, определени за заплаха за националната сигурност на Украйна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява българските служби да вземат отношение по въпроса и каза, че БСП ще внесе сигнал и ще извика службите на заседание в Комисията по службите, където Нинова е член. Левицата събра необходимите 5 подписа и обяви, че днес следобед, 30 мин. след края на пленарното заседание, се свиква извънредно заседание на Комисията за контрол на службите за сигурност.

Според Нинова позицията на украинското посолство по повод скандала била цинична, защото в нея се казвало, че „хората, които са в този списък, са заплаха за националната сигурност на Украйна“.

Нинова обаче пропусна да коментира категоричното заявление на мисията на Киев у нас, която гласи:

"Отделно подчертаваме, че дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава."

Нинова призова българската държава и украинската посланичка да осъществят контакт с Володимир Зеленски.

„Ние го приехме тук. След като се даде всичко, което може от България - военна помощ, складовете се изпразниха, приехме бежанци, накрая получаваме това“, коментира Нинова.

Кристиан Вигенин е един от включените в списъка. Той каза, че не се страхува за живота си, но е разочарован отношението на държавата по въпроса.

„Вече 23 дни българската държава не прави нищо. Едва вчера на външна комисия започна дискусия, която се изрази в това, че вероятно другата седмица ще бъде поканен външният министър Мария Габриел в комисията и може би представители на службите“, каза Вигенин.

Той настоя българските граждани, включени в списъка, да бъдат извадени от него с помощта на украинската държава.

По-рано днес и лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов осъди включването на българи в списъка в сайта „Миротворец“.

„Вчера външната комисия възложи да се проучи и да се говори с украинската посланичка, да разбере кой стои зад този сайт. Абсолютно недопустимо е там да влизат български граждани. Очаквам службите да ни отговорят“, каза Борисов.

Вчера „Възраждане“ също настояха българските институции да предприемат необходимите действия за защита и подкрепа на българите, попаднали в списъка.

Темата беше коментирана и от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов. Той обясни, че очаква реакция на външно министерство.

"Така че по никакъв начин да няма съмнение, че който и да било български гражданин, особено който упражнява журналистическа професия, може да бъде подложен на заплахи за мненията, които изразява".

Сайтът Миротворец съществува от 2015 г. и в него са включени както руски военни престъпници, така и пропагандисти, обслужващи Кремъл. Всъщност категориите хора в списъка са десетки. В този смисъл твърденията, че това е "списък за отстрел", са  силно преувеличени. От България на сайта са качени доста имена. Сред тях са проф. Иво Христов, Валентин Вацев, Диляна Гайтанджиева, Велислава Дърева и други.

Редица международни организации поискаха от Украйна да затвори сайта. Сред тях са върховният комисар на ООН за правата на човека, посланиците на Г-7, външно министерство на Германия и Европарламентът, който през 2021 г. призовава "властите да осъдят категорично и да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“.

Въпреки това сайтът до момента не е блокиран от властите в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

17

Минал Заминал

21.07 2023 в 01:33

Путлер ОФИЦИАЛНО обяви бг, барабар с населението за врагове. Депутати на вгъзраждане заплашват всчки българи, които не ги кефят с лагери и избиване. Също те заплашват със смърт бг журналисти инджев и т.кристи. Путин официално заплаши със убийство грозев ! Някакъв си сайт, който може да е само руски, минаващ за украински направил списък с врагове на украйна. И те са такива, сами го доказват ! Чудно, защо в този списък липсва враг N 1 на украйна, зеления чорап радеф ? Това доказва, че сайта си е руски ! Но свецките бг гювендии пищятр ли пищят . Гьобелс от кремъл така им е наредил !

-529

14

6екеr4о

20.07 2023 в 16:08

Бабуля Корни има вече вид на полу-удавена в собствената си злоба и злъч!

89

11

bat.galin

20.07 2023 в 15:36

защо пък ги вика , нали на бузлуджа след седмица ще са си заедно...само да се разхождат хората !

2099

10

Mateevk

20.07 2023 в 15:17

А за Христо Грозев не ги извика, нали? Непрекъснато се търсят поводи, за да се покже колко лоша е Украйна и как трябва да правим всичко възможно тя да загуби тази война, а Путин да спечели. И всичко това продължава с пълна сила след "откровенията" на Пригожин за истинските причини за войната и след определението на Гиркин за Путин - бездарно нищожество! Това е същият този Гиркин, който свали гражданския самолет и причини смъртта на близо 300 невинни хора. А 300 е 10% от всички цивилни жертви на конфликта от 2014 г. до началото на войната, с които толкова обичат да си служат руските пропагандисти, обвинявайки естествено Украйна.

3714

9

GB

20.07 2023 в 15:05

"БСП вика службите в НС заради българите, включени в списъка "Миротворец".

_______________________________________

А БСП ще вика ли службите в НС заради българите, включени в списъка русия на неприятелските държави, тоест българите от цялата ни България????????
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки