БСП върна мандата, избори на 11 юли

OFFNews 05 май 2021 в 11:03 3451 0

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. 

Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората - да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещите години на България и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство, дори и с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение, получавайки мандата, веднага да го върнем, и няма промяна оттогава досега. Така че, заповядайте, връщаме мандата, заяви Нинова. 

Президентът Румен Радев призова политическите сили да избистрят приоритетите си, да обмислят поведението си и да търсят единодействие, иначе страната рискува да навлезе в констутиционна криза след новите избори. Отиваме на предсрочни избори. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява своито конституционни задължения, заяви президентът. 

Той уточни, че намерението му е новата ЦИК да влезе в своите функции едновременно с разпускането на Народното събрание. 

На 7 май ще изслушам кандидатите за членове на ЦИК. На 11 май ще издам указ за назначаването на ЦИК. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, очертава се предсрочните избори да бъдат на 11 юли, обяви президентът. 

Имам намерение да поканим авторитетни експерти от левицата в следващото служебно правителство, каза президентът Румен Радев на Нинова. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет. Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови