БСП в София: Решения се вземат на тъмно, нелепо е от медиите да научаваме за оставки и назначения

OFFNews 19 ноември 2019 в 20:08 3218 0

Снимка пресцентър

Групата на левицата в Столичния общински съвет излезе с остра позиция, предизвикана от кадрови промени в "Топлофикация", решенията за които са взети на "тъмно".

Съветниците настояват за свикване на спешни заседания на три от постоянните комисии в СОС, на които да бъдат изслушани членовете на Надзорния и на Управителния съвет на дружеството, както и за финансов одит. Те считат, че е наложително да бъде ангажиран международен консултант, който да предложи модел за управление и развитие на дружеството.

В позицията им, разпространена до медиите днес, е посочено разочарованието от продължаването на «познатите лоши практики за вземането на важни решения зад гърба на СОС така, както това е било и в предишните мандати.

Ето срещу какво конкретно недоволства групата съветници от БСП:

"Демонстрираните намерения на ГЕРБ и на кмета Фандъкова за промяна в стила и начина на работа остават само предизборни обещания.

В понеделник, 18 ноември, новоизбраните столични общински съветници бяха поставени в нелепата ситуация да научават от медиите за подадената оставка на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" ЕАД инж. Кремен Георгиев и за назначаването на Александър Александров за нов изпълнителен член на Управителния съвет на дружеството.

Всеизвестно е, че това общинско дружество, имащо определящо значение за осигуряване на отоплението на по-голямата част от столицата, се намира в състояние на фактически фалит, като само през последната година е натрупало над 115 млн. лв. нов дълг към "Булгаргаз" ЕАД.

Кадровите промени под формулата "оставка по лични причини" се утвърдиха като трайна, удобна, но вредна и порочна практика в управлението на Столична община, оглавявана от кмета Фандъкова. Тя не разкрива проблемите и не ги решава, а цели единствено да прикрива лошото управление и да предотвратява носенето на отговорност.

Във вторник, 19 ноември, на сесията на СОС общинските съветници от групата на "БСП за България" поискахме обяснение за настъпилите кадрови промени в "Топлофикация - София" ЕАД, но нямаше кой да даде такива, тъй като кметът Фандъкова блестеше с отсъствието си. Стара традиция, но в нов мандат, за да не отговаря на неудобни въпроси.

Ето защо ние, общинските съветници от групата на "БСП за България", настоявахме по време на сесията във вторник, настояваме и сега да бъдат свикани спешни заседания на три от постоянните комисии на СОС, имащи пряко отношение към дейността на "Топлофикация - София" ЕАД - по "Инженерна инфраструктура и енергийно планиране", "Икономика и собственост" и "Финанси и бюджет".

На тези заседания да бъдат изслушани членовете на Надзорния и на Управителния съвет на дружеството относно причините за кадровите промени и готовността на дружеството за настъпващия отоплителен сезон. Ще настояваме да бъде направен финансов одит, с чийто резултати да бъдат запознати и общинските съветници. Също така да бъде даден ход за реализиране на решението на СОС за търсене на международен консултант, който да предложи модел за управление и развитие на "Топлофикация - София" с цел оздравяването му".

Съветниците от БСП настояват да бъде спазен законът и СОС своевременно да вземе решение за провеждане на конкурс за избор на ръководни органи на "Топлофикация - София" ЕАД, като бъде прекратена вредната практика за назначаване "до конкурс". До провеждането на такъв конкурс така и не се стига, а временно назначените подават оставки "по лични причини", е подчертано в позицията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови