БСП-София ще оспори решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна пред областния управител

Ако се наложи, ще стигнем и до съда, но ще покажем на колегите от ГЕРБ-СДС и Демократична България как благородните идеи трябва да бъдат и законни, заяви заместник-председателят на СОС от БСП

OFFNews 07 април 2022 в 20:25 2441 1

Снимка БСП-София

Общинските съветници от групата на "БСП за България" ще оспорят решенията за именуване на площи в София в подкрепа на Украйна пред областния управител, заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по време на днешната сесия.

На заседанието бяха приети докладите за именуване на площи в столичния район "Изгрев" с "Героите на Украйна" и "Борис Немцов". Всички общински съветници от БСП гласуваха против.

"В нашата жалба ще покажем всички пороци и недостатъци в докладите. Ако не получим желания резултат от областния управител, ще се обърнем и към съда. Вярвам, че ще успеем да покажем на колегите как благородните идеи трябва да бъдат и законни", каза Милка Христова. 

"Няколко са причините да не се съгласим с решенията. Първата, разбира се, е, че те са незаконни. Тези решения противоречат на собствената ни Наредба. Ние смятаме, че именуването по този начин на площи е провокативно, конюнктурно и необмислено. Самото обстоятелство, че в рамките на три дни площите в единия от докладите се смениха от улица, през площад до тротоар, ограда и едно необлагородено пространство, показва, че това е едно изключително прибързано и необмислено решение. То не отчита мнението на гражданите. Подобно решение не обединява столичани. Най-малко трябваше да поискаме тяхната позиция по въпроса. Следваше да чуем мнението и на районната администрация и кмета на "Изгрев". Това е задължително по Наредба".

Христова добави, че усещането, което остава у всички след приемането на решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна, е за угодническо решение, което по-скоро ще разедини гражданите на София, вместо да ги обедини.

"Всичко това е обидно както за вносителите, така и за онези хора, в чиято подкрепа е направено", категорична е Милка Христова.

Според нея настояването на всяка цена да бъде именувано пространство "Героите на Украйна" в близост до посолството на Русия не показва уважение към хората, които страдат от войната в момента: "Целта е да бъде направено нещо напук, да бъде предизвикана политическа провокация. Това, убедена съм, не е от полза нито за гражданите на София, нито за страната ни".

Милка Христова обясни, че гласуването против от страна на общинските съветници от БСП и по двата доклада е основно от правни съображения.

"Като местен орган на властта ние нямаме право да действаме незаконосъобразно, независимо от целта, която е поставена", заяви тя. 

Според член 10 от Наредбата съществуват специални изисквания за кръщаване на общински обекти с чужди имена. "Избраното име трябва да е с особени заслуги не за световната, а за историята на страната и града ни. И още нещо - трябва да има посочен обект, реципрочно назован в чуждата столица. Сега чакаме реакцията на Киев", допълни Христова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

07.04 2022 в 22:57

Кажете просто, че дори да унищожи света, вие пак ще сте за Русия! Просто го кажете! Никого няма да изненадате, но е по-честно.