БСП – София: Незабавно да се свали украинското знаме от сградата на СО

OFFNews 03 май 2022 в 20:45 2575 4

С последното си действие по издигане на украинското знаме на сградата на Столичната община преди влизане в сила на решението за това общината създава опасен прецедент за правовия ред в държавата като демонстративно пренебрегва принципа на върховенството на закона, който е в основата на правовата държава.

Това се казва в искане на съветниците от „БСП – България“ до председателя на Столичния общински съвет.

Социалистите настояват незабавно да се възстанови правовият ред и да се прекрати незаконосъобразното изпълнение на Решение 258/21.04.2022г. на СОС, като се свали украинското знаме от сградата на СО до влизане в сила на цитираното решение.

„В случай, че не прекратите това незаконосъобразно действие, ще сезираме съответните компетентни органи за извършване на надзор за законност в държавата“, категорични са от групата на БСП в СОС.

Те припомнят, че на проведеното на 21 април заседание на СОС беше потвърдено върнатото за ново обсъждане от Областния управител на област София решение за издигане на знамето на Украйна на административната сграда на Столична община на ул. „Московска“ № 33, прието на заседание, проведено на 7 април. Потвърденото решение беше обявено на 21 април. Два дни след това знамето вече се вееше на сградата на Столична община.

„Ноторно известно е, че могат да се изпълняват само стабилните административни актове, освен ако органът, издал акта, не е предвидил предварителното му изпълнение. Решение 258/21.04.2022г. не подлежи по закон на предварително изпълнение и следва да влезе в сила след изтичане на законово установения срок за обжалване“, аргументират се в искането си общинските съветници от левицата.

„Тенденциозно, в последните месеци сме свидетели на грубото погазване от страна на Столична община и на Столичен общински съвет на законите в Република България при приемане на решения под диктата на едно или друго безпринципно мнозинство, конюнктурно сформирано на „Московска“ 33. Днес сме свидетели на поредната проява на този правен нихилизъм, но вече по отношение на изпълнението на същите тези решения“, категорични са от групата на социалистите.

Според тях едва ли колегите им от СОС се нуждаят от този кратък образователен курс по основи на административното право, което всъщност дефинира проблема като институционална демонстрация на сила над правата на гражданите и институциите в страната. Нещо повече, демонстрация на надмощие над законите в страната. Още по-страшното е, че това се прави в отстояване на конюнктурна, с преобладаващо отрицателен обществен отзвук, актуално популистка позиция, при незачитане на общественото мнение на голяма част от гражданите, живеещи на територията на столицата.

„Ние, съветниците от „БСП за България“, предупреждавахме по време на двата дебата по приемане на решението, че подобни действия на орган на местно самоуправление са не само неприемливи, те са опасни за социалния мир и с непредвидими обществени последици“, изтъкват вносителите на искането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

4

Pietro

04.05 2022 в 15:10

Червените боклуци се разшаваха. Ако вървят още влакове към руската кочина, изпратете цялото бесепе и поддръници да грухтят там. България никога повече няма да стане васал на орките. В първия вагон настанете Резидента Радев. Преди това му купете една история на България да прочете за Първата световна война. Какъв бой са яли орките в Добруджа и как, бягайки са се издавили в Дунава.

10298

3

AntiZ

03.05 2022 в 22:02

Не са родоотстъпници, IvanGrozn! За тях Родина е матушка Роzzия!

9347

2

Анализи

03.05 2022 в 21:19

Знамето ще остане путинофилчета

-2175

1

IvanGrozn

03.05 2022 в 21:04

„Ние, съветниците от БСП за България“..., никого не може да излъжете БСП за Русия сте. Жалки нещастни родоотстъпници!