БСП – София: Карадайъ да се извини. Българските граждани имат една родина - това е България

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2021 в 19:07 1673 0

"Изявлението на председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Република Турция Мустафа Шентоп е недопустимо и неприемливо."

Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София.

По думите на социалистите, "г-н Карадайъ е председател на политическа партия, която неотменно и равнопоставено присъства в българския парламентарен живот от началото на демократичните промени в страната ни".

„Движението за права и свободи е създадена, регистрирана и повече от три десетилетия функционира съобразно българската конституция и българските закони. В нито един момент от 1990 година насам никой и по никакъв начин не е попречил на нито един български гражданин, независимо от неговия етнически произход, да говори майчиния си език, да изповядва свободно своята религия и да спазва своите обичаи“, изтъкват от БСП – София.

„Ето защо изказването на председателя на ДПС, че води борба за своята идентичност, най-малкото буди недоумение“, считат от софийската организация на БСП.

Те припомнят, че "през последните 30 години - време на прекрояване картата на Балканите, България се утвърди като пример за мирно и спокойно съжителство на всички общности в нейните граници. За разлика от много други балкански държави и народи, които преминаха и преживяха жестоки етнически и верски сблъсъци, довели до десетки хиляди невинни жертви."

„Ние, българските граждани, трябва да се гордеем с това“, категорични са от ръководство на БСП – София.

Те припомнят на Карадайъ, че съгласно чл. 13 (4) от Конституцията на Република България религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. „Това го задължава, като европейски политически лидер и дългогодишен парламентарист, да се отнася с уважение към държавата, в която е роден и живее, в която е учил и работи“, се казва в позицията.

Столичните социалисти очакват "в най-скоро време председателят на ДПС да намери кураж и сили публично да се извини за тежките думи, които е произнесъл по адрес на тази земя“.

„Българските граждани имат една родина. Това е България!“, заявяват в заключение от БСП – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови