БСП–София към президента и премиера: Импровизациите на министър Кацаров трябва да бъдат поправени

OFFNews 13 юни 2021 в 06:37 3730 0

Градският съвет на БСП–София се объна към президента Румен Радев и премиера Стефан Янев с настояване да бъде анализирана в детайли ситуацията в здравеопазването.

В своя позиция от най-голямата структира на партията заявяват: 

Тези дни председателят на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция срещу самоволните и крайно неоправдани кадрови решения на д-р Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването в служебното правителство. Повод за това послужи пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, учен с международен авторитет и принос. С основание Нинова подчерта, че „уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област.”

Проф. Тодор Кантарджиев получи всенародна известност, през последните две години на коронавирусната пандемия като член на Националния оперативен щаб. Без да парадира с титли, той стана любимец на милиони българи с поведението си на истински хуманист, със съветите и здравните препоръки за всекидневно поведение, с нескритото си желание да помогне на всекиго.

И всичко това той го поднасяше с искрена непосредственост и чувство за хумор. Без да показва, че е светило в своята медицинска област. Без да изважда на показ способностите си като организатор и ръководител на научно-практически лаборатории и институт. Едва във връзка с пенсионирането му разбрахме, че е специализирал в Европейската федерация на микробиолозите – Берлин, в Асоциацията на германските микробиолози – Фрайбург, в Немската асоциация за академичен обмен – Мюнстер, в Кралското общество - Абърдийн, Великобритания и пр. Наред с това, че е председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научното дружество по микробиология, член на Европейската конфедерация по медицинска микробиология, член на управителния съвет на Балканското дружество по микробиология, член на американското дружество по микробиология и пр.

Така или иначе, коронавирусната епидемия сега-засега е преодоляна, броят на заразените и броят на починалите – рязко намаля. Едва ли има наш сънародник, който да не признава, че главна заслуга за преборването с коварната болест имат българските лекари, тяхната професионална всеотдайност и героизъм, верността им на Хипократовата клетва. Красноречив факт е, че над 20% от лекарите на България прекараха болестта, немалко от тях с фатален край, че общо от Ковид-19 се разболяха 13 426 души медицински персонал. По време на пандемията умряха 17800 български граждани, броят на заразените достигна цифрата 419 859.

И тъкмо в този момент, а той съвпада с мандата на служебното правителство, вместо изказ на човешка благодарност, новият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се зае да доказва в България, над която американците приложиха закона „Магнитски”, че център на корупцията в България е лекарското съсловие, че негови колеги във водещите болници са се възползвали за всяване на управленски хаос и придобиване по незаконен път на материални облаги.

Пенсионира по унизителен начин проф. Кантарджиев, пример за образцов ръководител на медицинска институция.

Уволни проф. дмн Борис Богов заради натрупани от последното десетилетие задължения в най-голямата университетска болница ”Александровска”. Въпреки че проф. Богов е бил начело на болницата само шест месеца, от октомври 2020 г., и то в пика на пандемията.

Министър Кацаров отказа да се съобрази и с обстоятелството, че става дума за голям български нефролог, който от 2009 г. е ръководител на клиниката по нефрология към Катедрата по вътрешни болести към МФ на МУ – София, през периода 2016 г. – 2018 г. е национален консултант по нефрология, а от 2018 г. - председател на Експертния съвет по нефрология към министъра на здравеопазването. Същият е специализирал на високо равнище в болница „Necker” - Франция, „Kinki University” – Япония, Университета в Грьонингер – Холандия, в „Columbia University” – САЩ.

Кого назначава Кацаров на мястото на проф. Богов - д-р Атанас Атанасов, бивш директор на болниците в Нови Пазар и Шумен, сега - прокурист в МБАЛ – Ловеч. 

В медиите вече изтече информация, че се готвят масови уволнения и на ръководителите на РЗИ. А е известно, че именно РЗИ-тата свършиха основната работа с пандемията.

Всички очаквахме първите си стъпки министър Кацаров да насочи към възстановяване на справедливостта, грубо погазена с политическите назначения във втората по големина университетска болница „Царица Йоана - ИСУЛ, където най-безцеремонно в последните месеци от управлението на ГЕРБ бе отстранен от поста на изпълнителен директор големият български хирург проф. Бойко Коруков. Да се решат наболелите кадрови въпроси в Националната онкологична болница, в детската болница „Проф. Иван Митев” и пр. Вместо да насочи в подобни по характера си дейности, министър Кацаров се зае на всяка цена, и то незабавно, да дискредитира крупни фигури на съвременната ни медицина, с безспорни качества на истински ръководители.

Какво получиха като обществен отговор действията на министър Кацаров?

Първо, създаде се впечатление, че служебното правителство и лично президентът Радев се отнасят несправедливо към благородната професия на медиците.

Второ, над 650 подписа от водещи български медици, авторитети в своята област, се обединиха в подписка в поддръжка на проф. Богов.

Трето, масови протести на лекарите и медицинските кадри в Центъра за заразни и паразитни болести, които всеки ден настояват професорът да бъде върнат на ръководния му пост.

Четвърто, масови възражения, подигравки и протести в медиите, в социалните мрежи и сайтове.

Пето, накърнено беше изконното чувство за признателност и благодарност, характерно за българския народ.

Шесто, накара обществото да приеме с добро чувство подкрепата, изразена от Бойко Борисов към проф. Кантарджиев.

Седмо, създаде усещането за провеждана политика на реванш от служебното правителство, политика, която не цени талантливите и заслужилите в професията си личности.

А иначе има толкова неща за вършене.

Пандемията ни пощади, но ние не знаем каква ще е ситуацията през есента и зимата. Единствената реална гаранция срещу болестта – ваксинирането, закъснява. Броят на общо поставени дози е 1 505 341, а на ваксинираните до този момент – 648 541. Час по-скоро е необходимо да се вземат мерки, за да не се окаже, че през есента и зимата България отново ще изпадне в тежък локдаун, с милиони неваксинирани граждани. 

Ясно е, че едно служебно правителство с мандат от два месеца, не може да реши кардиналните проблеми на българското здравеопазване. Но Министерството на здравеопазването би могло да подготви деловата част, свързана с бъдеща покупка, при недостиг, на произведени извън ЕС ваксини (руска и китайска), да подготви варианти за действие с оглед на подобряване или влошаване на епидемичната обстановка, да разработи пакет от мерки, за да не бъдат затваряни болници, да даде път на действително доказалите се професионалисти и пр.

Не сме наясно дали импровизациите, извършени от министър Кацаров, могат да бъдат поправени. Макар че трябва да бъдат поправени!

Градският съвет на БСП –София се обръща към президента Румен Радев и към премиера Стефан Янев с настояване да бъде анализирана в детайли ситуацията в здравеопазването, както заради съхраняването честта на работещите в тази сфера, така и заради народополезната дейност на служебното правителство, която членовете и симпатизантите на БСП подкрепят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови