БСП–София: Има сериозна опасност от нарушаване на ИК при предаването на протоколите на СИК

OFFNews Последна промяна на 26 май 2019 в 18:51 1296 0

БСП – София подаде сигнали до 23-та, 24-та и 25-та РИК, както и до ЦИК, за нарушаване на разпоредбите на Изборния кодекс. 

Представители на ПП „Воля“ масово не се явиха в изборните помещения, с което затрудниха сериозно действията на СИК от 23-ти, 24-ти и 25-и ИР в предизборния ден, при откриването на изборния ден, при осигуряването на свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателните секции, както и при преброяване на гласовете за кандидатските листи.

Налице е сериозна опасност за нарушаване на чл. 285, ал.1, връзка с чл. 378 от ИК, които изискват предаването на протоколите с изборните резултати на РИК, да се осъществи от председател или зам.-председател, секретар и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. При отсъствие на представители на три различни политически сили е невъзможно законосъобразно предаване на протоколите. 

БСП – София настоява 23-та, 24-та и 25-та РИК и ЦИК да предприемат съответните мерки с цел нормално приключване на гласуването, отчитане на изборните резултати и предаването на секционните протоколи на РИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови