БСП ще спира държавното финансиране на частните училища

OFFNews 23 юли 2017 в 12:15 4254 2

Снимка Архив

С промени на образователния закон искаме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните училища. 

Това каза Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България”, по БНР. Народният представител обясни, че когато се финансират частните училища, на заден план остават държавните. „Частното училище взима веднъж пари от родителите, като такси, и втори път от държавата. При държавното, парите са само от държавата. Така при частните имаме двойно финансиране.

Мирчев направи паралел с проблемите в здравеопазването, където в началото на прехода имаше малко частни клиники, а сега са толкова много, че държавата не може да осигури финансов ресурс на държавните болници. Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и постоянно затварят държавни училища, а със закона приет от ГЕРБ ще трябва да се отделя голям финансов ресурс към частните.

„Още през 2016 година, когато управляващите приемаха Закона за училищното и предучилищното образование, предупреждавахме за проблеми и последваха редица скандали. За първи път първокласниците тръгнаха без буквари на училище, а тези от пети клас- тръгнаха без учебници”, напомни Мирчев. По отношението на предложението на левицата за минимални прагове на заплатите на преподавателите и учените, той обясни, че такива практики има в редица развити европейски държави, защото са извели науката, като свой приоритет на развитие. „В БАН младши асистент взима заплата колкото един хигиенист. При такива заплати е нормално да няма никакъв интерес на младите към науката”, отсече народният предсатвител.

„Нашият вариант за антикорупционен закон ще бъде представен в началото на новата парламентарна сесия. Предложението на ГЕРБ по темата не е нищо ново. Обединяват структурите, които трябва да вършат работа, но не разрешават проблемите. Управляващите, и лично Бойко Борисов, искат да управляват с един човек цялата система”, каза Стоян Мирчев по темата за предстоящото приемане на антикорупционен закон. Той напомни, че по време на второто управление на Борисов, страната ни е достигнала първо място по корупция в ЕС и е немислимо, и не вярва - хората, които са ни довели до тази позиция да напишат закон, който да се бори с корупцията. „Те използват законодателството, за да увреждат системите в България, а не да им помагат”, каза Мирчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови