БСП ще реши дали да се коалира с ГЕРБ, но ако ги поканят във властта

Йорданка Веселинова 20 април 2023 в 13:07 1785 2

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Корнелия Нинова

БСП ще реши дали да се коалира с ГЕРБ, но ако ги поканят във властта. Това стана ясно от думите на лидера на левицата Корнелия Нинова.

По време на брифинг в НС тя заяви, че очаква ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат помежду си, защото били двете страни на една монета. Тя добави, че БСП все още не е получила покана за консултации при президента Румен Радев. Според нея обаче те били само формалност.

Харчове, висок дефицит и никаква еврозона

Нинова каза, че "коалицията на джентълмените", както вчера тя определи ГЕРБ-СДС и ПП, са изработили законодателна програма, в която обаче по думите ѝ имало много пропуски. Заради това БСП ще внесе редица промени в Наказателния кодекс, свързани с увеличаване на наказанията за каналджийство, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и за престъпления, свързани с детска порнография. Освен това левицата ще внесе отново своя ЗИД на Закона за защита от домашното насилие, срещу който Министерството на правосъдието и Министерството на труда и социалната политика имаха сериозни критики в предходния парламент.

Нинова съобщи още, че идната седмица ще внесат редица законопроекти, свързани със социалната програма на партията. Първият от тях, внесен още днес, е вдигането на минималната работна заплата до 50% от средната за страната от 1 юли тази година, а не от 1 януари 2024 г., както е разписано в Кодекса на труда, приет в предпоследния ден на 48-ото НС. Тя декларира, че отново ще предложат безплатни лекарства за деца, увеличение на пенсиите, увеличение на майчинството, безплатни учебници и освобождаване на хората до 26 г. от данък общ доход. Всички тези идеи ще бъдат предложени и по време на разглеждането на бюджета, като левицата настоява да има приет такъв, без значение дали ще бъде внесен от служебен или редовен кабинет.

По думите ѝ всички тези мерки ще струват на бюджета 3 млрд. лв. и нямало да има нужда да се теглят дългове. Тя обаче каза, че не са изчислявали как тези предложения ще се отразят на дефицита. Според нея обаче не било нужно той да е под 3%, тъй като това изискване било само за влизането в еврозоната, за което не сме били готови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

20.04 2023 в 14:42

Много е алчна тая, а как ламти за власт, чудо невиждано!!!

Ма е и много проста, само един лозунг обяснява всичко: Нито един патрон за Украйна!

Горецитираният лозунг, повторен многократно от дебелотрътлестата лидерка, е в периода, през който българската промишленост получи над 2,5 милиарда евро приход от износ на оръжейна продукциция, Ашколсун, Машалах...

10298

1

AntiZ

20.04 2023 в 14:00

Що да не се коалират? И на двете парти, електоратите им основно са от бившата бкп.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews