БСП ще направят опит за съставяне на правителство, ако получат мандат

OFFNews 09 октомври 2022 в 10:13 2142 3

Румен Гечев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Румен Гечев

Най-голям шанс има създаване на правителство, което да е отдалечено по някакъв начин от партиите, които са в парламента. Съставянето на правителство е изключително важно в този момент за България, предвид необходимостта да се приеме бюджетът за 2023 година. Това каза по БНТ  Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП.

Според него срещи на контактната група на ГЕРБ няма. "ГЕРБ е в изолация. Следващият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", но те не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС", заяви Румен Гечев. Съвсем ясно е, че шансът е с третата партия от парламента, отбеляза той. Допусна, че има голяма вероятност мандатът да бъде връчен на партията на Стефан Янев, ако бъде връчен на БСП - те съответно ще направят опит за съставяне на правителство.

Гечев обаче прогнозира, че няма как да бъде направена коалиция.

"Нямаме никакви драми в БСП днес. Вчера след обяд имаше драма. БСП е единствената партия в България, в която лидерът се избира с пряк избор. Всички решения, които взима партията, ги взима от националните органи, разписани в устава. След гласуване беше решено, че на 11 и 12 февруари ще има Конгрес на БСП, където ще бъдат дискутирани всички проблеми и ще бъдат взети решения", каза Гечев.

"Странно е изключен от БСП да е в Националния съвет и да взима решения." Така Румен Гечев коментира решението на Контролната комисия на Левицата Добрев и Паргов да не участват на НС на БСП. Допълни, че това са действия в съответствие с устава.

За предстоящия конгрес на партията и със заявката за промени, но не и за оставка на председателя на БСП, той обясни, че председателят на партията се избира с мандат от 4 години. Този мандат може да бъде променен на следващия конгрес с промяна на механизма за избор на председател.

"Освен това да се сменя лидерът на партията, който и да е той, когато се водят преговори за съставяне на правителство, когато се намираме в тежка геополитическа обстановка, когато сме изправени пред реалната възможност да има нови избори, е несериозно."

Румен Гечев смята, че резултатът на изборите се корени в недобре свършената работа с комуникацията. Подчерта, че освен това на тези избори БСП е била в кръгова отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

09.10 2022 в 11:50

Виц на деня :

БСП ще направят опит за съставяне на правителство, ако получат мандат""

Хахахах ах хахах:::))))

Фатмака вече и кокошка куришка няма да ви даде вас. Фащайте се с него под ръчичка и бегом в Мордор. Мръсни кремълски чучела.

345

1

Джендо Джедев

09.10 2022 в 10:48

Тоя е въплъщението на некадърността. Но едно не може да му се отрече - добре е надушил в каква среда може да вирее - БСП. Мухълът вирее само на тъмно, влажно и непроветриво място.