БСП сезира КЗК и КРС за сделката на Юнайтед груп с Булсатком

Ружа Райчева 02 февруари 2024 в 11:46 1147 0

Корнелия Нинова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Корнелия Нинова в пленарната зала

БСП ще внесe сигнали до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по повод придобиването на "Булсатком" от страна на "Юнайтед Груп". 

Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание днес. Придобиването бе атакувано от другите телекоми, срещу нея се обявиха А1 и Yettel. Притесненията са, че сливането ще доведе до още по-голяма концентрация на пазара.

Днес по време на парламентарен блиц контрол тя попита премиера Николай Денков дали правителството ще предприеме някакви действия относно покачващите се групово цени за услуги на мобилните оператори. Денков отговори, че правителството не може да предприеме никакви мерки, защото не може да се меси в работата на независимия регулатор. 

Денков отрича правителството да е правило договорки с КЗК за сделката на Юнайтед груп

Според Нинова правителството "не иска и не може" да действа по казуса. Тя посочи, че освен това и Комисията за защита на потребители (КЗП), която би могла да защити гражданите сега, е напълно блокирана и също не може да реагира по въпроса. 

"Предложихме да се отмени уволнението на законно избрания състав на КЗП - правителството не поиска. Днес ще внесем сигнал до КЗК да се произнесе дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи, не създават проблем за конкуренцията. Ще внесем и сигнал в КРС, защото отговарят за договорите на мобилните оператори", заяви Корнелия Нинова. 

Тя посочи, че договорите с мобилните оператори не могат да се отменят и ако човек не може да си плати задълженията, трябва да плаща неустойки. 

"Мобилните оператори целенасочено вдигат на цените. Потребителите нямат възможност да се защитят, освен през КЗК, което правителството отказва да направи. Подозираме правителството в див лобизъм", заяви лидерът на БСП. 

Тя попита също как така цените на услугите се повишават систематично, а доходите на гражданите - не.

"Къде го има това? Да отмени решението и ще съберат на хората и ще вземат мерки за хората. Има голямо напрежение с мобилните оператори", каза Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика