БСП се скри, докато НС почиташе жертвите на комунистическия режим

Йорданка Веселинова 01 февруари 2023 в 09:52 6153 9

Пленарна зала

Снимка OFFNews/ Йорданка Веселинова

Празните банки на депутатите от левицата в БСП

За поредна година БСП се скри, докато депутатите почитаха паметта на жертвите на комунистическия режим.

Пленарното заседание днес започна с декларации на парламентарните групи по повод 1 февруари, след което всички депутати отбелязаха дататa с едноминутно мълчание.

През цялото време банките в най-лявата част на залата, където е БСП, останаха празни, а нито един от 24-те депутати на левицата не влезе на заседанието. 

Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден, ние от "Демократична България" (ДБ) сме приели, че човекът и неговото достойнство са в центъра на правенето на политика и ще браним това достойнство всеки ден. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Людмила Илиева, народен представител от ДБ. 

След 9 септември 1944 г. България потъна в беззаконния, насилия и масови убийства, чиито ужасяващ опит да им се придаде привидна легитимност бе така нареченият Народен съд. Народният съд, който можеше да те осъди на смърт, дори когато вече не си между живите, Народният съд, в който само жаждата за мъст, а не правото, произнасяше присъдите, посочи Илиева.

Тези мракобесни времена са червена лампа, която и днес продължава ярко да свети, която трябва да ни държи отговорни и трябва да ни повтаря никога повече да не допускаме това да се повтори, посочи тя.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС също излязоха с декларация. 

Предлагаме преди всичко да бъдем хора, а не партийно оцветени антагонисти, заяви Румен Христов, лидер на СДС. На 1 февруари, преди 78 години, се поставя началото на унищожението на цвета на нацията, за да могат съветските окупатори и нашите комунисти да установят лесно своя режим, да избият хиляди невинни, да отнемат имуществото им и да наложат нов ред на терор и страх, посочи депутатът. След 9 септември 1944 г. само за няколко месеца в страната по политически причини са убити или безследно изчезнали около 20 хиляди души, изселени са близо 30 000, припомни председателят на СДС. И макар че комунистическата власт не е питала българския народ дали иска реки от кръв и жестокост, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието, посочи той. В следващите години без съд и присъда в лагерите на смъртта са измъчвани и убивани хиляди българи, продължи депутатът.

Не бива да забравяме и насилствената смяна на майчините имена на българските турци и изселването им, цинично определено като Възродителен процес, добави още Румен Христов. По думите му опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията на комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор на всеки българин, защото, когато става въпрос за невинни животи, място за противопоставяне и идеология няма.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

9

AntiZ

01.02 2023 в 18:29

Не знам защо ги наричате социалисти (бсп), като те са си комунисти (бкп). Всичко дето са синове, дъщери, внуци и т.н. мутираха в герб, атака (денешна израждане),дпс(ДС), и разни опростачени чалгаджии. Мутацията няма да спре, напротив. Не съм оптимист.

-1555

8

ob1

01.02 2023 в 12:02

Няма ги в пленарна зала, защото тренират за по-следващия парламент, в който дори няма да влязат.

1930

7

Муню

01.02 2023 в 11:43

Ревера е трябвало да му видиш - както се казва!

БСП=БКП. Партия, която се нарича столетница, няма и няма да има никакво интелектуално развитие! А това, че е горда с миналото си е срам за всеки номрмален човек.
Факта, че се крият означава, че много добре осъзнават, колко хомофобна партия са! Поне това осъзнават и постоянно трябва да им се тика това! Не да се сърдят а сами да си казват, че са червени боклуци!

-529

6

6екеr4о

01.02 2023 в 11:28

Уважаеми г-н Матеев,
много сте прав!
Тук е мястото да споделя следната случка: имам колега, когото смятах за близък приятел, възрастен, интелигентен, работил в българско посолство, бил в екипа на Петър Стоянов, та тоя тип преди последните избори ми спретна донос, политически!
Класически донос по класическата формула: Това, което знам ше го цитирам, това, което не знам - ще си го измисля!
Откачих, тоя ме върна 40 години назад...
Но после се замислих, ми те в екипа на тоя президентин са били събрани само такива - доносници и професианални клеветници, кални копелета!
Същото е било, сигурно, и в екипа на Костов...

2099

5

Mateevk

01.02 2023 в 11:16

Проблемът не е, че БКП мимикрира в БСП, за да оцелее и запази лостовете на властта, а че ние всички допуснахме това да се случи. Затова сега дишаме прахта на тези, които скъсаха решително с миналото, вкл. и Румъния, която по едно време давахме за пример, че била зад нас. Зад нас в ЕС вече няма никой, а приносът на БКП/БСП за това е неоценим, както и на някои наричащи себе си "евроатлантици", управлявали повече от десетилетие след тройната коалиция. Да, сега на фона на войната в Украйна маските окончателно паднаха, но какво от това, като видяхме отвратителната озъбена паст на миналото да посяга към бъдещето на децата ни? Изводи направихме ли си? Не, и даже родихме и храним чудовище като Възраждане.

-529

4

6екеr4о

01.02 2023 в 10:48

БСП-то не е никаква социалистическа партия, това е некаква гадна Лукановица, преименувана, за да трансформира политическата власт в политическа такава. Калните КаДе Сарски номера можаха да предадат на синове и на внуци...
А Баба Курнелия с нейните характеропатии е еманация на посткомунистическата гнус!

345

3

Джендо Джедев

01.02 2023 в 10:32

Тия винаги са били мишоци!

22547

2

dolivo

01.02 2023 в 10:25

БСП е унищожена, а електората им измира. ПП е новата модерна лява партия.

2550

1

alfakentavur

01.02 2023 в 10:01

Защото ги е срам. Това показва, че са престъпници и национални предатели. Да се забрани тази "партия" - пета колона на СССР и СССРайха в България!