БСП събира подписи за анкетна комисия за дълга

Нели Чолашка 26 февруари 2015 в 12:05 1213 0

Брифинг на БСП в парламента

БСП иска да се създаде временна анкетна комисия по повод ратификацията от вчера, която позволява на правителството да изтегли нов дълг от 16 млрд. лв. за следващите три години.

За създаването на такава комисия са нужни на 48 депутати, социалистите ще търсят съдействие от всички парламентарни групи.

"Против" новия дълг обаче гласуваха само депутатите от БСП и "Атака".

Според социалистите комисията трябва да проучи начина на договарянето и подписването на договорите, документооборота и кореспонденцията на правителството и на отделни министри относно новия дълг.

Основателни им съмнения са, че поемането на външния дълг е в нарушение на бюджетната процедура, което е допълнително основание за проучване от парламента. От БСП ще настояват периодът на действие на временната комисия да е три месеца.

"Правителството е водило преговори зад гърба на избирателите и депутатите и никой не знае какви са комисионите, а на 16 милиарда лева само един процент комисиона прави 160 милиона лева. Тази крупна сума не обяснява ли до голяма степен шизофреничното поведение на някои парламентарни групи за броени минути", коментира Румен Гечев от БСП.

БСП не са се отказали и от идеята да сезират Конституционния съд за начина, по който беше гласувана ратификацията за новия дълг.

"Вчера станахме свидетели на целувката между Бойко Борисов и Лютви Местан, но за разлика от онази на Орлов мост (между Сергей Станишев и Местан), която беше безплатна, тази си има цена и тя е 16 млрд. лева".

Това обяви социалистът Георги Кадиев по повод подкрепата на ДПС за новия дълг от 16 млрд. лв.

Според него след гласуването на дълга вчера сме станали свидетели на разпада на коалиция, защото след няколко месеца малките партньори като АБВ и ПФ вече няма да са част от управлението.

„И тогава изборът пред Борисов ще е да вкара ДПС във властта или да управлява като правителство на малцинството“, коментира Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!