БСП с извънреден конгрес седмица преди Задушница

OFFNews 13 октомври 2017 в 10:25 5988 0

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

БСП се събира на пленум утре в парк хотел "Москва", за да свика извънреден конгрес по предложение на лидера си Корнелия Нинова. 

Висшият форум е насрочен за 28 октомври, въпреки краткия срок за подготовка, защото на 4 ноември е Архангелова задушница. Решението за свикване на конгрес е изненадващо, защото партията вече проведе един в началото на годината, а и според устава ѝ възможно най-краткият срок от 14 дни се прилага само "за взимане на решения по неотложни въпроси". Според Нинова такива сега са бюджет 2018 и предстоящото Председателство на страната ни.

“На прага сме на българското председателство на Съвета на ЕС. Председателството се провежда в момент на големи предизвикателства пред ЕС. Предстои излизането на Великобритания от Евросъюза, предстои решаването на много сериозни въпроси по отношение на сигурността, миграцията, социална Европа. Имам няколко предложения за бъдещето на Европа. Трябва да положим всички усилия да я съхраним единна и силна, с възможности да развива своята същност като социална Европа на базата на ценностите, на които е изграден и функционира ЕС”, коментира Нинова по време на конференция „Националните приоритети в контекста на българското председателство на ЕС“ днес.

На конгреса доклад ще изнесе лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според вътрешната опозиция в БСП обаче всичко това не е нужно да се случва на извънреден конгрес.

Нинова показва мускули, демонстрира сила и се опитва с изпреварващ ход да неутрализира опонентите си в партията, твърдят противници на лидера в червените редици. В обкръжението на председателя на БСП царяла паника, че опозицията "замисля нещо" в скоро време.

За да мобилизира структурите, преди дни Нинова обяви старт на подготовката за местни избори и вота за евродепутати през 2019 г. Същата цел има и извънредния конгрес, стягане на редиците и изпускане на парата, за да се тушира напрежението в организациите по места. 

Огромно недоволство зрее в БСП срещу промяната, която забрани да се съчетават високи партийни постове с депутатски места. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови