БСП против летище София да се дава на концесия

ОFFNews 19 май 2016 в 11:52 2897 2

От БСП се обявиха против отдаването на концесия на летище София.

Намерението на управляващите да отдадат на концесия летището е "поредния грабеж на правителството на Борисов", заяви социалистът Жельо Бойчев на брифинг в парламента.

"Няма как да позволим едно правителство, което си отива, да разпродава ценни държавни активи", каза депутатът Драгомир Стойнев. Според него хаосът в коалицията говорел именно за приближаващия ù край.

От БСП оприличиха летището на печеливша фирма, заради неговата средна годишна печалба около 5 млн. лева. В същото време една от авиокомпаниите му дължи 60 млн. лева, каза Стойнев, визирайки "България Ер".

Социалистите призоваха летището да остане държавно и обещаха да направят всичко възможно концесията да не се случва. Вместо това призоваха за смяна на мениджърския екип, който бил сключил редица неизгодни договори. В същото време, преди седмици от ДСБ припомниха, че ръководството на летището е назначено по времето на кабинета "Орешарски" на БСП и ДПС.

От БСП са категорични, че намерението на управляващите да оздрави БДЖ с парите от концесията на летището е в разрез с европейски директиви - парите от концесионните такси би следвало да отидат в Сребърния фонд и не могат да бъдат използвани директно за друго държавно дружество.

"Не може едно държавно дружество да става заложник на друго", каза Стойнев и допълни, че няма причина за концесия, защото в летището вече е инвестирано - има метростанция, построен е нов терминал. Според него печалбата на концесионера ще дойде от летищните такси. "Всички ние ще плащаме по-високи цени на билетите", прогнозира той.

В БСП се съмняват, че е възможно конкурсът за концесионер да е предварително нагласен. "Вие самите казвате, че тази поръчка вече е нагласена и едва ли не вече се знае кой ще я спечели", каза Стойнев на журналистите.

Бойчев пък пое ангажимента следващото правителство, "в което БСП ще участва", да развали всички подобни договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!