Дават летище София на концесия за 35 г.

OFFNews 17 май 2016 в 12:04 9486 10

Правителството дава Летище София на концесия за срок от 35 години. Очакваните приходи за целия период са 1.2 млрд. лева. 

Това обяви транспортният министър Ивайло Московски. Плащанията ще започнат с твърда начална сума, с която ще бъдат покрити дълговете на БДЖ. Към софийското летище вече са проявили интерес фирмите, които оперират на летищата във Франкфурт, Мюнхен и Цюрих.

„От самото начало стратегията ни е парите от концесията на Летище „София“ да отидат за дълговете на БДЖ. Многократно съм обяснявал, че това е процес, който върви в няколко направления – в момента сме в процедура в Брюксел по нотификация за държавна помощ за БДЖ. Физически дори да разполагаме с парите, които са необходими за погасяване на задълженията, ако я нямаме тази нотификация е нарушение и нерегламентирана държавна помощ. Затова тези процеси сега ще се движат паралелно“, обясни министър Московски пред журналисти след заседанието на Министерски съвет.

Срокът за подаване на оферти ще бъде до края на септември. По думите на Московски, почти всички европейски, а и не само европейски оператори на летища са потенциалните кандидати. „До тогава съм на 90% сигурен, че ще имаме и одобрената нотификация, така че когато стане факт прихода, да имаме и разрешението и възможността да го предоставим на БДЖ да си разплатят задълженията“, заяви още транспортният министър.

През лятото ще бъде отворена процедурата и за Летище Пловдив.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12214

10

Човек

17.05 2016 в 18:40

Айде и него опрайхме. На загуба работело ..дейба и нещастниците. БДЖ ли само остана? Там нещата се движат по план а? Загубите се увеличават. Никой не знай що да се направи. Майка ви продажна...

12424

9

petrr96

17.05 2016 в 15:56

до 6-ти ком. Стефан
В желанието си да пишеш против премиера, си се изхвърлил доста безпредметно рецитирайки какво си чул на пейката пред блока.
Ако беше прочел статията, в нея ясно е написано, че всички европейски, а и не само оператори на летища ще бъдат допуснати за кандидати. Който направи най-добра оферта и план за развитие на летището той ще вземе концесията.

12884

8

Nimart

17.05 2016 в 15:50

Сега чистачките ще се оплачат ли на Бойко Борисов?

25665

3

Victimized

17.05 2016 в 12:54

БДЖ не е на западняците , понеже все още обществото не напълно убедено , че е нужно да се приватизира . Но след още 5-10 години на наливане на пари ,за трасета , за мутриси , нещата ще се влошат още повече и тогава вече управниците "няма да имат избор" , ще трябва да го продадат за никакви пари , понеже задълженията са му огромни , ще го вземе някой , дето няма да налее една стотинка в него , и ще си го експлоатира докато не го изцеди до нула . Целия престъпен приватизационен процес , у нас и в по-голямата част на Русия и Източна Европа протече по същия начин . Но определено ние бием всички по глупост и безхаберие .....

12182

2

sawall

17.05 2016 в 12:39

БДЖ ако беше на "западняците" може би щеше да работи като в западна страна и тогава нямаше да се оплаква професора. Летището обаче си работи добре, така че какво налага даването му на концесия не е много ясно...