БСП: Проблемът на демокрацията ни не са медиите, а Валери Симеонов

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2020 в 12:30 1051 0

Във връзка с отправени обвинения в корупция от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов към журналисти от различни медии, ние, от БСП, изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България. 

Това заявяват в декларация депутатите от БСП, прочетана от парламентарната трибуна от Антон Кутев.

В текста се казва: 

Обвинения за корупция на публични личности, каквито са едни от най-популярните журналисти в България, трябва да бъдат надлежно доказвани преди да бъдат отправяни, защото в противен скучай се превръщат в клевета. А клеветата е описана в чл. 147 от НК и конкретно говори за „който … припише престъпление другиму“. Според българската Конституция доказването и на корупцията, и на клеветата са задължение на съда и преди решението на съда да е окончателно- би следвало да сме доста внимателни в употребата на тези определения. Друг е въпросът, че напоследък в българското общество е доста модерно обвиненията да се показват като крайни факти, без да са доказани, и тепърва имаме да видим за съжаление каква част от обвиненията, хвърлени към обществото, са верни, особено когато става дума за журналисти. 

Зам.-председателят на парламента обвинява журналисти в корупция - престъпление, за което той е наясно, че те не са извършили. Корупцията е тежък проблем на страната ни през последните 30 години, но коренът на това зло безспорно се корени във властта, а не медиите. Простият анализ на ситуацията, направен вече от доста медии, показва, че няма никакво основание тези журналисти да бъдат заподозрени в извършване на каквото и да е престъпление. Което значи, че обвинявайки журналисти в престъпление, председател на партия от управляващото мнозинство се опитва да се намесва в редакционната политика на някои от най-големите български медии, като определя какво и кога трябва да публикуват.

Нашето сериозно притеснение е предизвикано от факта, че не за първи път представители на това управление се опитват да контролират медийното съдържание с меко казано недопустими мерки. И ако за Антон Тодоров това доведе до излизане от парламента, то за хора като Борисов и Симеонов очевидно не важат граници. Натискът над българските журналисти е многоспектърен, пъстър и често вулгарен, за засилване на ефекта. Изключвахте им микрофоните, наричахте ги мисирки, ако не помагаше друго, близки до властта овладяваха цели медии. Пренебрежението и обидите са само малка част от средствата, които целят да осигурят спокойствие и комфорт на управляващите. Заплахите очевидно са на почит сред политическия ни елит и вероятно често вършат работа, съдейки по все по-ниските места, които заемаме по свобода на словото в България. Но отвъд много други примери, в тази посока ние бихме искали да ви обърнем специално внимание на конкретно тези заплахи срещу водещи журналисти, направени преди няколко дни от зам.- председателя на парламента Валери Симеонов.

„Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика“ е изречение, което заслужава сериозен семантичен анализ. Първо е очевидно, че според председателя на една от управляващите партии прокуратурата „привиква“ някакви хора, в случая журналисти. И ако привикването все още може да мине за лингвистичен проблем, свързан с недопустим и бих казал нелеп израз, то идеята, че председател на която и да е партия в България обмисля да „праща прокуратурата“ някъде - вече е проблем на това как работи българската демокрация. Особено когато този смел господин изпраща прокуратурата срещу журналисти. И когато това, както вече отбелязахме, е част от системни усилия за неглижиране и подчиняване на медийната среда в България.

Уважаеми господа управляващи, арогантността и демократичното невежество нямат място в едно общество, което претендира за европейско развитие. Демокрацията и свободата на словото са завоевания на целия български народ и никой самозабравил се властник няма право да ги подлага на съмнение. Не може да „привиквате“ в прокуратурата журналисти, защото това нарушава Конституцията на страната, заедно с няколко закона и европейски регламента. Мен ако питате, не може дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Но със сигурност не може да управлявате европейска държава докато не разберете, че има ценности, които са толкова над личното ви его, че изобщо не можете да ги поставяте на съмнение. Не и в нашата държава! Не и в нашата демокрация! Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта. И всички го усещаме. Журналистите го виждат. И тези от тях, които все още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези ние трябва да защитаваме, а не да заплашвате. Господин Симеонов, цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания очевидно не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти - какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, господин Симеонов не са медиите. Днес сериозен проблем пред българската демокрация сте вие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови