БСП предлага заплатите на депутатите да се намалят с 543 лв.

Категорично няма да водя евролистата, обяви Корнелия Нинова

Мая Младенова Последна промяна на 20 ноември 2018 в 14:35 3187 2

Корнелия Нинова

Като ритуално самоубийство на политическата класа определи лидерът на БСП Корнелия Нинова предстоящото увеличение с 90 лева на депутатските заплати. То се случва планирано на всяко тримесечие и се индексира според размера на средната за страната работна заплата, изчислена от НСИ.

По думите на Нинова не е нормално увеличението на заплатите на политиците да се прави на фона на течащите протести, които са адресирани и срещу ниските доходи. "Десетки хиляди хора са на улицата, а ти си вдигаш заплатата в този момент. Ритуално самоубийство на политическа класа", коментира Нинова.

Затова БСП ще подготви две предложения за заплатите на властта. Едното ще бъде внесено в парламента и е за отмяна на планираното увеличение плюс намаляване на настоящите заплати на народните представители с 543 лева. Това е сумата, с която са били индексирани заплатите на депутатите от началното на работата на този парламент. Ако бъде прието, намалението ще е с 18% и базовото месечно възнаграждение на народен избраник ще е 2976 лева.

Второто предложение на БСП ще е до Министерството на финансите - да предложи нова формула за определяне на заплатите на депутатите. Според Нинова тази формула е добре да е обвързана не със средната работна заплата, а с минималната.

Къде по света се увеличава по този начин заплатата - без оглед на свършена работа и резултати, попита лидерът на левицата. 

Нинова ще изпрати писма до президента и националния омбудсман с призив и те да вземат отношение по темата, тъй като техните възнаграждения също се изчисляват на принципа на депутатските.

Евровот - листата ще води друг

Още е рано да ме питате за европейските избори и кой ще води листата, но едно мога да кажа със сигурност - това няма да съм аз. И това няма да се промени до май догодина, категорична бе Корнелия Нинова, отговаряйки на журналистически въпрос.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков коментира предложените от управляващите знакови промени в Изборния кодекс.

От думите му стана ясно, че БСП се противопоставя на ограничаването на възможността за машинно гласуване.

Левицата остава на позициите си срещу електронното гласуване, но ще попита ГЕРБ защо е изменила мнението си по темата и сега предлага да отпадне срокът за неговото въвеждане. "Днес ГЕРБ се отмятат от онези си позиции с аргументите, които преди 3 години смятаха за ретроградни. Това е груб политически фалш. ГЕРБ с тези промени създадоха легитимни очаквания у много хора и особено у сънародниците ни в чужбина", каза Зарков.

БСП се обяви и срещу отпадането на номерата в бюлетините с аргумента, че така ще отпадне и създаден вече навик у избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

Танзопен

20.11 2018 в 16:21

Не с 543, а НА 543 лева!

7671

1

Hissarion

20.11 2018 в 14:50

Да и спестените така пари ще покрият дупката в КТБ, ще отидат за субсидии на бензина, ще се дадат на майките с ДУ, на полицаите, на Монтюпе, за да напусне Русе и на Вежди Рашидов, за да организира ленински съботници за желаещи.