БСП: Правителството на ГЕРБ лъже за резултатите от борбата с контрабандата

OFFNews 07 февруари 2018 в 11:50 4362 0

Парламентарната група на БСП внася решение за създаване на временна комисия за проучване създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) в Агенция "Митници", стана ясно от брифинг в Народното събрание.

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че правителството на ГЕРБ лъже за резултатите от борбата с контрабандата, тъй като публикуваният доклад на Агенция "Митници" разбива на пух и прах тези техни твърдения. 

"За първи път от 2010 г. правителството на ГЕРБ не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно закона за бюджета от 2017 г. Те не са изпълнили приходите от акцизи с 50 млн. лв. Прави впечатление, че обложените с акциз цигари през 2017 г. са 13, 706 млрд. лв срещу 13,834 млрд. лв през 2016 г. Тоест, през последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тази тенденция е негативна.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев посочи, че комисията трябва да отговори на няколко основни въпроса: Кой е авторът на зданието за създаването на БАЦИС; кои са лицата, участвали в комисията, приела изпълението на зданието за създаването на БАЦИС; ДАНС разследвал ли е поведението на изпълнителя по отношение на създаването на условия за пробив в БАЦИС; ДАНС разследвал ли е дали изпълнителят е свързан с лица, които да се възпловат от условията за пробив в БАЦИС. 

"Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира БАЦИС. Януари месец имаше изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров, на министъра на финансите, на директора на Агенция "Митници" относно изводите на ДАНС. В крайна сметка това излушване не преодоля нито една от тези сериозни негативни оценки, които са в доклада на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови