БСП прави общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия

Членовете на Националния съвет приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за ''масова защита на монумента''

OFFNews 24 февруари 2023 в 21:32 4631 10

Паметникът на съветската армия

Снимка БГНЕС

Паметникът на съветската армия

Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за "общонационална подписка за запазване на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София".

"По този начин БСП се противопоставя категорично на поредната офанзива за демонтирането и преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ", твърдят столичните социалисти.

"След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят? Поругаването и събарянето на монументи, късата памет, изобщо липсата на памет, изкривяването, подмяната и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин. С изключително много жертви. Война с оръжие не може да бъде спряна. Мир не се постига чрез поругаване на паметта на жертвите във войните. Фашистките прояви днес водят след себе си мрачни, непрогледни времена" - твърди Иван Таков.

Ако разрушаването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат. Големият проблем обаче не е този паметник. Огромната трагедия е, че никой не говори за мир. Единствената тема е войната, каза лидерът на БСП - София.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София прие и позиция във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия.

"На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ - от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в СОС да подкрепят доклад на ДБ за демонтиране на Паметника. Впечатляваща е управленската импотентност на българските десни - за 33 години управление на София СДС, а от 2005 г. насам и ГЕРБ, направиха столицата ни най-бедната в Европа, както и държавата ни след десетилетия десен преход е най-бедната в ЕС - страдаща от социална, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-вече - морална криза. И колкото и да ни убеждават десните - тези кризи няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската армия, а най-вероятно ще се задълбочат" - пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП - София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

10

НЕМА ТАКЪФ

26.02 2023 в 07:46

Да си го приберат камък по камък в музея !

-1650

9

ob1

25.02 2023 в 11:55

Безумни прашасали червени мумии - това сте БСП! На тия избори сте на косъм да влезете в парламента, на следващите гарантирано сте вън. Вън от парламента, вън от историята. Гнусното ви управление остана само спомен, в който още сте се вкопчили. Общонационална, всенародна... че вас ви поддържат един файтон хора бе, идиоти!

3650

8

ImBlack

25.02 2023 в 10:33

БСП са позорни кремълски блюдолизци! Поддръжници на фашисткия режим на Путлер, Кооето съвсем не е прецедент в историята на партията.
https://debati.bg/komunisti/
Позив на Васил Коларов, Георги Димитров, Вълко Червенков за присъединяване към Тристранния пакт:

https://liternet.bg/publish5/hkarastoianov/img/poziv-tristranen-pakt.jpg

С нетърпение чакам да се появи реална лява европейска алтернатива на болшевишката фашистка измет, която остана от БКП.
Крайно време е да загробим дъртата червена вещицапод руините на Монумента на Окупационната Червена Армия МОЧА ! Ако на политиците не им стиска да го разрушат, народът трябва да го разруши с чукове, както много пъти са разрушавани монументите на тираните в световната история!

5827

7

pisnamiotmutri

25.02 2023 в 09:27

Някой няма ли да напомни, че този паметник на срама още е там заради гласовете на членовете на герб и дпс в СОС? Този ПР на герб и бсп е гнусен фалш

2099

6

Mateevk

25.02 2023 в 08:39

През 1990 г. БКП за едно нощ се трансформира в БСП, а сега е време за ново преименуване. Предлагам да се прекръсти на "Израждане". Ето в това се изроди тази безподобна партия, нанесла на страната ни безброй беди. Партия, основата от Дядото, чиито мисли за русофилството обаче отдавна са забравени и забранени от днешните т.нар. "социалисти".

"Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите".

Това е написал през 1906 г. Благоев в книгата си "Принос към историята на социализма".

1915

5

Читателка

25.02 2023 в 08:30

От страх Фъндъкова години наред не изпълнява решението на общинския съвет за преместването на моч-а.. Докога ще се търпи този паметник на място, където децата трябва да играят, да се построи детска площадка, на която деца да играят, да са щастливи,вместо да има паметник на 50 отровени със суров алкохол пияни войници..

3171

4

recycle bin

25.02 2023 в 00:14

Комунисти, сър!

8053

3

DARTH VADER

25.02 2023 в 00:07

Скоро социалистите ще копаят траншеи на ръка,около любимия си паметник...

Всички истински болшевики-на бригада в центъра на софия;)))

10212

2

Човека

24.02 2023 в 23:07

Особености на българския комплексарски социализъм.

2099

1

Mateevk

24.02 2023 в 22:13

Безсрамници и лъжци! Не слагйте знак за равенство между Русия и СССР! Тук е бил Трети украински фронт, ако сте забравили, но вие за украинци не говорите. Да - този и всички подобни паметници, увековечаващи не паметта на загиналите, а лъжите, митовете и легендите в нашата история трябва да си отидат, защото са едно от причините сега да се гърчим по отношение на войната в Украйна. И да - премахването на тези паметници не само физически, но и в нашето съзнание, е гаранция, че ще можем да притивостоим на нагли агресори като Путин!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки