БСП праща депутати в Бургас. Нинова: Българи загиват от немарливост

OFFNews 25 октомври 2017 в 13:54 5676 1

Депутатите от БСП от Бургас заминават веднага за Бургас, за да помогнат с каквото могат на пострадалите. Това каза в парламента днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова. "Но, това е действие след събитията", каза в кулоарите на парламента тя.

По данни на МВР към 13 часа трима души са загинали в следствие на наводненията в Бургас.

"Бих искала да припомня, че повдигаме въпроса за наводненията още от Мизия. За тези години нищо не се направи. Искахме единен орган за следене на язовирите. Имахме информация за проблемни места, където не се вземат мерки. Проверете как се разпределят парите за бедствия и аварии от правителствата на Борисов. Ще излезе интересна информация. Къде отиват, кой ги усвоява, нека да проверим това. Всяка година загиват хора поради такива решения на правителството. Това не може да продължава. Предложенията ни за промени в законите не се приеха. Нищо не се направи. 4 години се имитира и всяка година някой българин загива от тази немарливост на правителството", каза Нинова в парламента.

БСП в момента събират информацията за разпределените средства по бедствия и аварии. "Искана ли е за този регион помощ от кметовете, отпусната ли е, усвоена ли е. В този район не се случва за първи път и преди в Бургаско имаше наводнения и жертви. Рецидивира проблемът всяка година, а решение-никакво. Искаме да проверим в цялата страна как се разпределят средствата от Фонд „Бедствия и аварии“. Те обикновено не стигат, свършват някъде до средата на годината и след това, ако нещо се случи, няма от къде да се помогне", каза Нинова. 

"Тревожно е това, че винаги централната власт прехвърля отговорността на кметовете. Те в бюджетите си нямат достатъчно средства, за да го направят. Като стане някоя такава катастрофа винаги се обвинява кметът, а той няма средства в бюджета. Прехвърляш му отговорност, а той няма пари-как да си свърши работата. Това е бягство на централната власт от национален проблем. Питам правителството готова ли е картата с всички опасни места, които могат да предизвикат такива опасни аварии. Там, където е опасно какви мерки се взеха? При случая с Мизия ние изнесохме потресаващи данни-собственици, които не се знае кои са, контрол, който не е упражняван с години. Резултат след бедствието-няма. 4-та година няма наказан за Мизия, нито помощ за общината. Оставят се хората да се оправят кой както може. Доскоро там живееха хора във фургони. Това е бягство на държавата от огромен проблем", завърши Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!