БСП отлюспи 8 от партньорите си, взе си нов за изборите

OFFNews 07 февруари 2017 в 12:20 5396 1

БСП  ще се яви на изборите в коалиция с още пет партии, от досегашните партньори на столетницата отпадат 8, а се включва политически клуб "Тракия".

Подписахме договор за коалиция "БСП за България", обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. 

Освен БСП в предизборния съюз влизат Комунистическа партия в България на Александър Паунов, "Екогласност" на Емил Георгиев, "Земеделски народен съюз" на Спас Панчев и националистическата "Нова зора". Коалицията е за всички видове избори, уточни Нинова. Форматът ще се разширява с двустранни споразумения с още около десет граждански организации, патриотични съюзи, НПО и др., но те няма да участват в разпределянето на субсидията. Според новия договор коалиционните партньори на БСП вече ще получават половината от нея, а не 75% както досега. 

На конгреса си през уикенда социалистите се обединиха около идеята, че на БСП са необходими партньори със съществен принос към общия изборен резултат и влияние за постигане на висока електорална подкрепа. Делегатите на Конгреса приеха и втори критерий за избор на партньори, а именно - лоялност към БСП и коалицията, разпознаваемост на техните лидери, партии, с които БСП има традиционни отношения и с които ще участва с общи листи във всички видове избори. Договорите с потенциалните партньори ще следват няколко основни принципа, които предвиждат изключване и санкции при нелоялност на членовете на коалицията. Като важно условие бе посочено и партньорите да приемат предизборната платформа. Конгресът упълномощи лидера на партията да води преговори за коалиция. 

Досега БСП Лява България бе коалиция от:

„Движение за социален хуманизъм“, „Европейска сигурност и интеграция“, "Български социалдемократи", „Политическо движение ЕВРОРОМА“, „Комунистическа партия на България“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Нова Зора“, Политически клуб „Екогласност“, Партия на българските комунисти, Политическо движение „Социалдемократи“, „Съюз на комунистите в България“ и „Обединена социалдемокрация“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови