БСП: Оставка на Борисов, с Горанов да вземат по един мегафон и да викат в Брюксел как лъжат за икономиката ни

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2020 в 14:08 14508 2

БСП иска оставката на премиера Бойко Борисов и правителството, заради манипулирани данни за растеж на икономиката ни. 

Това заявяват социалистите в своя декларация, прочетена от Румен Гечев в пленарна зала. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните, заяви Гечев. 

В текста на декларацията се казва:

На 27 декември министърът на финансите г-н Горанов заяви, че икономическият растеж на България за 2019 година е един от най-високите в Европа. На 30 октомври 2019 година г-н Горанов заяви по време на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество, че очакваният икономически растеж за следващите три години е 3,3 % за всяка година. Той подчерта, че растежът ще е леко по-нисък от очаквания – тоест към 3,3-3,4 %. За следващите години кабинетът „Борисов 3“ заложи растеж на БВП 3,4 % - 2020 г., 2021 г – 134, 9 млрд, ., 2022 г. – 143,3 милиарда лв. На 5 септември 2019 г., премиерът Борисов заяви: „Данните на НСИ показват растеж 3,5 % на БВП през второто тримесечие на 2019 година, в сравнение със същия период на 2018. Ние, като управляващи, казва г-н Борисов, непрекъснато полагаме усилие животът на хората в България да става по-добър „Призовавам и другите политици да не бъдат толкова черногледи, а да се опитат да допринесат за растежа на българската икономика. Имаме 3,5 % растеж на БВП, по-малко черногледство“.

Да, обаче наскоро мнозинството прие решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април. Изведнъж, на 20 февруари вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис пише: „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“. По думите на еврокомисаря реално, казва той, няма причина за отлагане.

А ние казваме - наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо през последните дни, което налага причина за отлагане? Причината, дами и господа, ние твърдим, че е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции. За какво става дума? Износът януари-ноември 2018 г. е 25 652.9 млн. евро , а януари-ноември 2019 г. е 26 677,8 млн. евро. Това прави увеличение 4,6 % спрямо 2018 г. За сравнение, за периода януари-ноември 2018 г. спрямо януари-ноември 2017 г., растежът на износа е бил 3.2 %. С други думи, българската икономика е отбелязала тенденция на увеличение на динамиката на износа с нови 1.4 %. Много добре. Не така обаче стоят нещата с данните за вноса през разглежданите периоди. За периода януари-ноември 2018 г. вносът е бил в размер на 27294,1 млн. евро, а през същия период на 2019 г. намалява с 2.3 % до 26 677.8 млн. евро. Това е изключително странно. Следвайки подхода на сравненията с износа, тук се натъкваме на първата трудна за обяснение логическа и макроикономическа странност. Защото януари – ноември 2018 г. вносът е бил с цели 8.2 % по-висок от периода януари – ноември 2017 г. Бих казал: „Алиса в страната на чудесата“.

В аналитичното представяне на текущата сметка от БНБ, вносът на стоки и услуги за януари-ноември 2019 г. е 31,389.4 млн. евро, а за януари-ноември 2018 г. 32,397.4 млн.евро или с над 1 млрд. евро по-малко.
Излиза, че само за две години, официалните данни на НСИ н БНБ сочат драматичен обрат в тенденцията на вноса, като махалото на динамиката на вноса фактически бележи величина от -10,5 %. Ще кажете, че увеличението на износа, комбинирано с намаление на вноса, е чудесна комбинация. Да, това е мечта на всеки макроикономист, но ако беше вярно. За съжаление, такъв „хепиенд“ се оказва по-скоро недоразумение или нещо по-лошо -манипулативни данни, като се има предвид озадачаващите официални данни на НСИ. Определено смущаващи са данни, че докато износът расте и вносът намалява, крайното потребление, общо фирми и домакинства, расте. Да обясня и за неикономистите - расте с 5% вътрешното потребление в страната и то с еднаква динамика на фирмите и домакинствата. Расте износът, а вносът намалява. Извинете, ако расте вътрешното потребление, а намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява. И тук студентите от първи курс си задават въпроса- за какво става дума, тъй като няма как с логиката на макроикономиката да се установят тези противоречия. Нашите подозрения за малко вероятно, но неволно пропускане на данни за милиарди или твърде вероятно умишлено манипулиране се задълбочи, след като видяхме следната официална информация на статистиката на БНБ. Ако влезете на прессъобщението на БНБ за платежния баланс от 19 февруари в 12 часа, на 3стр. в последния параграф „Статия грешки и пропуски нето”,пише „По предварителни данни за януари-декември 2019г. статията е отрицателна в размер на 3 милиарда 345млн. евро. БНБ пише, че те допускат статистическа грешка от 3 милиарда 345 млн. евро. Давате ли си сметка за какво става въпрос – това е 6-7% от БВП. А предната година тази статистическа грешка е била само 359 млн. евро. Тоест БНБ пише, че грешката е 10 пъти по-голяма. Или колегите от БНБ не са забелязали тази грешка, или тя идва от погрешна информация от митниците и от Министерство на финансите. Защото на първо място, по наши разчети, от вноса не са отчетени поне около 2млрд. евро или около 4млрд. лв.

По наша информация това е от неотчетени, най-вероятно умишлено внесени петролни продукти. Като преоценим на второ място растежа, който декларира правителството на Борисов от 3,3 десети, с тези минус 4 милиарда, растежът реално е 0,8-0,9. Даже и да се опитат да намерят компенсации с passive икономиката, които няма как да бъдат такава величина, растежът пак е в пъти по-нисък от това, което се декларира. Оттук възниква въпросът- защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така, че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическия. Защото ние въобще не сме от първите страни на ЕС. Ние лазим по дъното на Европейският съюз.

Давате ли си сметка какво ще стане в Европейската комисия, в Евростат и в Европейската централна банка. За това Борисов дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3%, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен Кого лъжете? Не само българите, а лъжете и европейските институции. От БСП искаме незабавно да излязат съответните държавни институции да кажат каква е истината за вноса, и респективно за икономическия растеж, и за другите показатели. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Да ви информирам, че тези данни отиват при отличните експерти на Евростат и Европейската централна банка. Опирайки се на това, което каза г-н Борисов във връзка с АПИ, той и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните. Поради което от името на ПГ на „БСП за България”, заради това манипулиране, искаме незабавно оставката на премиера Борисов и на цялото правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5300

2

квазимодо

21.02 2020 в 14:55

ЗА неикономистите - знаят ли как дяволът ( разбирай комунягите като Гумен Речев , а и тои се пребоядиса ) чете евангелието.

15508

1

Бухльо

21.02 2020 в 14:43

То че Борисов си е за оставка, това е ясно, ама БСП как могат да искат да спечелят, като вадят напред такива провалени политици като Румен Гечев?
Докато не се изичистят от такива, на какво се надяват?