БСП обвини ГЕРБ, че дава пари само на своите общини и наказва другите

"Не сме премиерска държава. Бюджетът в парламента. Законът за финансите в Конституционния съд", каза Корнелия Нинова

Антония Чорева 16 юни 2017 в 13:33 2772 2

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ГЕРБ поддържа политика да финансира само „своите общини“, а другите – ги оставя на произвола. Тя изчете декларация от трибуната на парламента, в която каза, че иска бюджетът за 2018 година да се обсъжда и гледа в парламента, тъй като България е парламентарна република и не може премиерът сам да решава за парите.

Ето акценти от декларацията на БСП:

„Уважаеми 20 депутати от управляващата коалиция“, обърна се Нинова към залата, в която наистина имаше общо 30 депутати по време на днешния парламентарен контрол. „ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подготвят бюджета за 2018 година и затова още отсега искам да поставим няколко въпроса - държавният бюджет не е счетоводство с приходи и разходи, а най-висшата форма на правене на политика“, посочи тя.

„Около 1 млрд. лева са дадени за дофинансиране на общините, ние не сме против да се финансират общините, но вместо бюджетът да се внесе за актуализация в парламента, се раздават пари еднолично и по политически начин“, обясни Нинова. Тя уточни, че целта на ГЕРБ е умишлено да занижава приходната част, за да се реализират излишъци.

„Този излишък се разпределя, не както е определила Конституцията през държавния бюджет, а еднолично с решение на премиера и постановление на МС. И то по политически начин, предимно към общини, поощрявани от ГЕРБ. Поощрявате неудобните и наказвате неудобните общини, а чрез това и хората. Разделяте хората по лобистки принцип“, заяви Корнелия Нинова.

„Предупреждаваме ви, през 2018 година да спрете с порочната практика да прехвърляте на местната власт задължения без да предвиждате финансиране за това. Правителството задържа за себе си парите и правата, а прехвърля на общините само задълженията, без да ги осигури. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения“, каза Нинова.

После тя даде пример с натиск от страна на ГЕРБ върху кметове – ВиК Троян, което било на печалба и водата била евтина за хората, било принуждавано да се включи във ВиК Асоциацията, където да изплаша дълговете на губещи дружества.
„Министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметове. Казвате им, че ще им спрете финансирането по оперативни програми“, обясни Корнелия Нинова.

В заключение лидерът на БСП поиска отново бюджетът за 2018 г. да се вкара и да се разгледа в зала. „Това е парламентарна република и бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек, не сме премиерска република“, каза тя. А накрая добави, че БСП е подала жалба до Конституционния съд и иска отмяна на този член от Закона за публичните финанси, който ГЕРБ са приели и дава възможност да се изопачава бюджетната и финансова политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

2

Севтопол

16.06 2017 в 14:35

Пак е петък. Пак ни дават по телевизора. Пак говорим. За да ни гледат и слушат хората. Ама само тези,които искат.Не всички, както си мислим ние. И както ни се иска. И пак се правим на управляващи. Задаваме дневния ред. Казваме кое как трябва да бъде. Щедри сме. Защото нищо не трябва да правим. Защото никой не изисква нищо от нас. Изискват от управляващите. От истинските управляващи. Те да се оправят. Ама разпределяли пари само на общини с техни кметове.Така е. Няма как да си го признаем, но и ние бихме постъпили по същия начин. Ако повечето хора ни дадат тази възможност. Обаче не ни я дават. Защото ни нямат доверие преди избори. И по време на избори също. Също и след избори. Но ние сме упорити. И последователни. Защото сме БСП. За България...

11855

1

Gaboff

16.06 2017 в 14:32

Курнелия ,като спечели (евентуално) някои следващи парламентарни избори и ако все още е шеф на партията си сигурно би била (евентуално) най честния министър председател и може да поиска да бъде включена в „Рекордите на Гинес“ ,и дано мине и задмине Хосе Мухика от Уругвай! Амин!