БСП: Няма условия да променим позицията си за РСМ

OFFNews 17 юни 2021 в 12:47 1184 0

Позицията на БСП за присъединяването на Р Северна Македония към ЕС остава непроменена. Към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, съобщиха от "Позитано 20. 

Премиерът Зоран Заев и водената от него делегация се срещнаха с лидера на партията Корнелия Нинова и членове на ръководството на БСП. 

В своя позиция от партията заявяват: 

Ние винаги сме подкрепяли присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Подкрепихме Договора за добросъседство, както и декларацията на българското Народно събрание. Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и историческата истина.
Разбираме напълно, че към нас като партия очакванията са още по-големи, отколкото към другите партии, тъй като ние и Социалдемократическия съюз, който управлява в Република Северна Македония начело със Зоран Заев сме сестрински партии и участваме в общите международни организации на социалистическите и социалдемократическите партии. Ние сме партньори, ние сме и приятели, уважаваме това приятелство и партньорство, но над него поставяме България и българския национален интерес.

Затова заявихме, че нашата позиция остава непроменена. А тя е, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. 

Заявихме, че оставаме отворени за диалог на всички равнища за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната ни позиция е, че присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз е гаранция за региона и е възможност за неговото развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови