БСП няма да сменя Нинова на конгреса, винят Станишев за състоянието на БСП

OFFNews 29 януари 2023 в 14:22 3078 3

Атанас Зафиров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Зафиров

Точно Сергей Станишев не би трябвало да дава оценки на партията, защото е един от хората, които носят вина. Предстои ни Конгрес, на който ще можем да си кажем всички неща. В дневния ред не фигурира смяна на председателя, това в момента не вълнува българските социалисти.

Това заяви пред Евронюз депутатът от БСП Атанас Зафиров. По-рано днес бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че се е загубила линията - БСП като алтернатива на ГЕРБ, че партията върви надолу и че е време за смяна на ръководството. По-късно на свой ред Зафиров заяви, че провалът не е на мандатоносителя БСП, а на цялата политическа система, в това число и на президентството.

"Той е наречен кризисен и това предполага по-различни действия, които ние се опитахме да приложим. На преден план изведохме нещата, които ни събират, а не тези, които ни разделят. Ако някоя партия имаше шанс в това Народно събрание за устойчиво мнозинство, това беше БСП. Ние следвахме една последователна логика на поведение и диалогичност, което ни даде възможност да запазим отворена врата за диалог с всичко в опит да сглобим нещо работещо", заяви той.

По думите на Зафиров, от провелата се лидерска среща, на която дойдоха ГЕРБ, ДПС и "Български възход", може да изведат два положителни акцента: "Видяхме, че може да има диалог и върнахме разговора в парламента, където му е мястото."

По отношение на съдебната реформа Атанас Зафиров смята, че се е показало мнозинство и характер. "Това беше един добър и правилен ход, който показа, че има консенсуси в партиите и обществото от нуждата за въвеждане на такива механизми", каза той и добави, че промените в съдебната власт са приети само на първо четене, но в разглежданите законопроекти има предложения, които са на ръба на Конституцията, затова не бива да се бърза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Rex

29.01 2023 в 16:56

Тези съвсем са изпушили. Не че съм фен на Станишев, ама той не е фактор в БСП сигурно вече барем 10 години.

5827

1

pisnamiotmutri

29.01 2023 в 15:04

Нинова ще я сменят когато има нужда от рестарт за да върнат еизбиратели. Първо трябва да се подкрепи ГЕРБ като част от хартиената коалиция изискана от Русия.