Quantcast

БСП няма да подкрепи ратификацията на договорите за Ф-16

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2019 в 09:42 1528 2

Снимка БСП - пресцентър

Николай Цонков

"БСП няма да подкрепи ратификацията на 4-те договора за закупуване на самолетите F-16 и актуализацията на държавния бюджет. Управляващите очевидно се провалиха в преговорите."

Това заяви пред Канал 3 народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков.

Като основни причини на левицата да не подкрепи тези решения социалистът посочи, че много се увеличава разходът от БВП за отбрана, който става около 3%. Освен това не е ясно какво ще бъде индустриалното сътрудничество. Важно е трите модернизационни проекта да се развиват и реализират едновременно, смятат от БСП. Цонков посочи като мотив и притеснителната според левицата цена за придобиване на осемте бойни самолета и начина на плащане.

Той обясни, че БСП е изложила всички тези свои опасения миналата година, когато е подкрепила актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет. "Тогава казахме, че за нас е най-важно тази сума, която ще се плати, да не тежи на бюджета, да не засяга важни сектори от българската икономика и финанси като здравеопазване, образование, социални дейности", обясни депутатът. Според него с актуализацията на държавния бюджет - от 0,5% дефицитът скача на 2% и парите, които се отделят за самолетите, близо 2,2 млрд, лв., се взимат от общините, от здравеопазването, от образованието. "Ние сме твърдо за модернизация на българската армия, на която всички политици сме длъжници, защото се забавиха изключително много всички модернизационни проекти. Това обаче трябва да става разумно, от гледна точка на ограниченията, в които живеем и ограниченията на бюджета на България", заяви още той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11406

2

Hihi1981

17.07 2019 в 13:51

Против сте, защото не са руски и няма комисионни!!!Факт!

8001

1

Севтопол

17.07 2019 в 10:20

Като чуя думите "здравеопазване, образование, социални дейности" от устата на някой социалист, ми става смешно. От ничия друга уста не звучат толкова изпразнени от съдържание.