БСП: Нападението над Пендиков не е криминален случай, то е в резултат на езика на омразата

Йорданка Веселинова 24 януари 2023 в 12:42 1150 0

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кристиан Вигенин

Случаят с Християн Пендиков не е криминален, мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание, заяви на брифинг в парламента Кристиан Вигенин (БСП).

Изказването му е по повод побоя над Християн Пендиков и изказването на македонския президент Стево Пендаровски, който поиска забрана за влизане в страната да бъде наложена на един евродепутат и още политици от България.

Македонският президент: Забранете на един евродепутат и още няколко души от България да влизат в страната

БСП поиска българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на Република Северна Македония за противодействие на езика на омразата, за защита на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от ЕС за стриктно изпълнение на поетите от Северна Македония ангажименти.

Вигенин добави, че нападението над Пендиков трябва да стане достояние на международните организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Призоваваме властите в Северна Македония, както и водещи политици и партии, да се въздържат от изявление и действия, които не водят до разрешаване на проблемите, а до неприемлива ескалация, която може в дългосрочен план да влоши диалога между двете страни", добави той.

Той отбеляза, че събитията от последните дни в отношенията между Северна Македония и България потвърждават правилността на позицията на БСП да не подкрепи вдигането на ветото по отношение на преговорите с Европейския съюз.

Вигенин определи изказването на Пендаровски като неприемливо.

"Очакваме да разберем какви ще бъдат следващите стъпки, но реакцията трябва да бъде на най-високо равнище - министър на външните работи, министър-председател, президент. Този случай не трябва да бъде оставен да бъде заметен и подминат просто така. Нашият призив е да не се ескалира ситуацията, а да се решават проблемите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови