БСП към президента: Само казвате и отиваме на избори

OFFNews 12 януари 2021 в 12:57 1885 0

Готови сме за избори по всяко време и ще се съобразим с каквото и да е ваше решение в изпълнение на конституционните ви правомощия, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите при държавния глава Румен Радев.

Ние имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност, защото така и партиите, и избраните институции ще имат по-голяма легитимност и представителност, отбеляза Нинова.

Другата цел е чрез тези избори да се промени порочният модел на управление, на който ние сме категорична и ясна опозиция, посочи лидерът на БСП.

Тя очерта като цел и изборите да са прозрачни и честни и да гарантират, че резултатът изразява реалната воля на българските граждани.

Според Нинова машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени. Тя припомни, че БСП са настоявали и за активна регистрация при гласуването, защото това гарантира изчистването на списъците от "мъртви души". БСП подкрепя създаването на многомандатен избирателен район в чужбина. Според Нинова гласуване по пощата е възможно, ако преди време е било прието предложението на БСП за активна регистрация. Тя смята, че гласуването по пощата трябва да върви ръка за ръка с активна регистрация ,иначе би останало само добро пожелание. БСП са против гласуването в два дни. Социалистите предлага увеличаване на заплащането на членовете на СИК.

За медийното време лидерът на БСП отбеляза, че са съгласни то да бъде разпределено справедливо, така че всеки да може да обясни програмата си за управлението на България, още повече, че предвид обстановката кампанията ще бъде по-голямата си част чрез медии и социални мрежи. Според нея обаче политическите субекти закъсняват с предизборните си програми. Засега само БСП сме заявили програмата си, коментира Нинова и апелира към политическите субекти по-бързо всеки да представи идеите си за развитието на България, за да започнат разговорите по същество.

Президентът Румен Радев посочи, че приветства отношението на БСП към машинното гласуване, като отбеляза, че до момента има неща, които носят притеснения - че все още няма подписан договори, няма ясни времеви параметри за доставката на машините, няма утвърдена методика за сертифицирането им. Разчитам на вашата подкрепа да бъде така организирана тази сертификация, че в края на изборния ден на случаен извадков принцип да бъдат проверени резултатите от хартиените разписки с с електронната памет, каза държавният глава. Той отбеляза, че най-важви си остават здравните мерки и това да имаме най-сетне здравен протокол, да се знае предварително с какви ограничения ще има в изборния ден.
Вицепрезидентът Илияна Йотова постави въпроса, че много от българите в чужбина са в хипотеза на изтекли лични документи. В момента заради засилените ограничителни мерки не могат да стигнат до консулските ни служби, по чисто формални причини, и, ако не се приеме допълнителен текст, няма да могат да гласуват, коментира тя.

Йотова отбеляза и че в някои страни с локдаун ще бъде почти невъзможно да се разкриват секции заради ограничителните мерки. Затова сънародниците ни зад граница поставиха на консултациите вчера въпроса за гласуването по пощата, като те сами предлагат възможността за активна регистрация от тяхна страна, припомни Йотова. Тя посочи, че не е получен и отговор как ще бъде извършена предварителната регистрация на хората под карантина и болните.

Оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, а изричното желание, изразено от сдружението на общините беше час по-скоро да научат тези правила, за да организират логистиката според тях, коментира още вицепрезидентът.

Тя изрази и притеснение, че до този момент не е известно да е подписан и договорът за машините.

Според Корнелия Нинова управляващите системно и последователно саботират този процес и го правят и сега, не само със забавянето на поръчката и договора, но и с внушението на хората, че машинното гласуване е опасно за здравето им. Тя настоя и за бързо обявяване на здравния протокол.

Крум Зарков посочи, че заснемането на преброяването на бюлетините и съставянето на протокола изисква законова промяна в ИК и допълни, че очевидно Изборният кодекс трябва да бъде променен. Ние ще участваме в този процес конструктивно, но ще играем и ролята си на опозиция, за да предотвратим два риска - че заявените цели не кореспондират с представените текстове, а другият, че често се изписват текстове така, че те да останат само на хартия, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови