БСП иска сериозен разговор за изборите у нас

Сергей Станишев компрометира ръководството на партията, твърди депутат

OFFNews 11 ноември 2019 в 21:48 1755 0

Георги Михайлов, БСП

Снимка БНТ

Ако не бяха отменили машинното гласуване, нямаше да има 600 000 невалидни бюлетини, заяви пред БНТ депутатът от БСП Георги Михайлов.

Той посочи, че партията е доволна от изборните резултати, след като е спечелила в 4 от областните градове, докато на предишния вот не е била представена в нито един. Освен това левицата е препотвърдила влиянието си и в знакови градове като Гоце Делчев и Пещера.

„Месеци преди изборите бяха извършени няколко законови промени, които притиснаха до стената повечето политически партии – лишени бяха от нормални партийни субсидии, беше внезапно отменено машинното гласуване, а то се прилага в Калифорния, например - щат с 40 милиона граждани, прилага се и в огромни държави, в които няма проблем с неграмотността. Ако не бяха отменили машинното гласуване, нямаше да има 600 хиляди невалидни бюлетини”, коментира Михайлов.

Според него настояването за касиране на изборите не е само в София – „има съмнения за нарушения и в 3 от районите на столицата, където също има желание за процедура по касиране на изборите, както и в град Шумен“.

„Изборите не са приключили за българските граждани. Те са приключили на един етап, но явно, че има съмнения – при всичките сигнали, които сме получили за нарушения”, коментира още проф. Михайлов.

Той говори и за репресиите на властта срещу кандидатите на БСП след изборите, като изтъкна случая с Радина Банкова в Ловеч, чиито сметки бяха запорирани, въпреки липсата на задължения, както и запалването на недвижим имот на общински съветник от БСП.

„Това трябва да приключи, нужен е сериозен разговор за начина на провеждане на изборите в България”, категоричен бе проф. Михайлов.

Михайлов коментира критично изявление на Сергей Станишев, като подчерта, че очевидно „БСП е много демократична партия, след като отделни нейни членове си позволяват официално да критикуват настоящото ръководство“.

„Не искам да коментирам нито действията на Станишев, нито цифрите от изборите през последните 20 години, които внимателно съм проверил. Партията, която наследи г-жа Корнелия Нинова, беше маргинализирана – с 36 депутати и 0 областни градове. Тя я прекара през спечелени президентски избори, през увеличаване на броя народни представители и евродепутати - в парламентарни и съответно европейски избори, както и през спечелването на 4 знакови областни града. Трябва да си много субективен или да имаш специално политическо желание да компрометираш лидера и ръководството на БСП, за да твърдиш всичко това”, подчерта Михайлов.

После се спря на бюджета на НЗОК, който предстои да бъде гласуван на първо четене. Според него рамката не дава нищо ново и нито Стопапанската камара, нито Асоциациацията на българските работодатели подкрепят този бюджет.

„България дава от своите публични разходи 4,5 % за здравеопазване. Всички европейски държави – между 6 и 11. Както и да се говори, че има приоритет към здравеопазването – той не се изпълнява в бюджета”, подчерта депутатът.

Според него 50 % от публичните средства отиват за болнично здравеопазване в България, за разлика от ЕС, където те са 30 %. За доболничната помощ – по-малко от 20% у нас, а в ЕС – много над 20 %.

„ЕС прави нормалното – опитва да изравни средствата за болнична и доболнична помощ, а при нас този дисбаланс е огромен”, коментира още Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови