БСП и Възраждане за българската позиция: Между 'парад на васалитета' и 'цената на санкциите'

ГЕРБ: Управляващите да си скъсат коалиционното споразумение

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 24 февруари 2022 в 16:53 4641 1

Снимка БТА/Архив

Политическите реакции на общата декларация на НС за военните действия в Украйна не закъсняха. БСП и "Възраждане" обясниха защо не подкрепят санкциите срещу Русия, а от ГЕРБ приканиха управляващите да скъсат коалицонното си споразумение. 

След повече от 6 часа дебати парламентът едва прие обща декларация относно военните действия на Русия в Украйна. 

Точките на декларацията се гласуваха отделно - БСП се възпротивиха на втората точка от декларацията, която подкрепя налагането на санкции на Русия, и гласуваха "въздържал се", а "Възраждане" бяха против. 

След приемането на декларацията БСП, "Възраждане" и ГЕРБ побързаха да обяснят гласуването си.

Костадин Костадинов: "Парад на васалитета"

С тези думи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира приетата обща декларация на Народното събрание за войната в Украйна.

Парламентарната му група се разграничи от нея и обяви, че декларацията е на 6 от 7-те партии в НС. Костадинов заяви, че те не подкрепят налагането на санкции, защото това било "решение, което някой друг е взел".

В типичния си стил той заговори за чужди влияния и посолства. Костадинов повтори и тезата на руския президент Владимир Путин, който в последните си речи сравняваше събитията в ДНР и ЛНР с тези в Югославия, Сирия, Либия и Ирак.

Той преповтори и други тези на Путин - че международното право е мъртво от 1999 г., както и че имало "украински националисти", отговорни за кризата.

Костадинов определи международната общност и България като "оплаквачки на чужди гробове" и обясни твърдението си с това, че Украйна не е член на НАТО.

"Българска държава съществува само на книга и на хартия. България е долнопробна колония", заяви той в края на изказването си.

БСП: Когато се въвеждат санкции, никой не пита кой плаща цената

"Това е наша последователна позиция, която може да бъде проследена до 2014 г. назад. Тук, при това гласуване, ние изхождаме реално от националния български интерес", заяви депутатът от БСП Александър Симов. 

По думите му, когато се въвеждат санкции, никой не пита кой плаща цената. "Големите икономики намират начин да ги заобиколят, а най-накрая страни като България се оказват потърпевши в тази ситуация. Това е основната причина да не подкрепим тези санкции и да гласуваме „въздържал се“, обясни той. 

Подобна теза имаха и от "Възраждане". 

ГЕРБ: Управляващите да скъсат коалиционното си споразумение

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че не може да приеме управляващо мнозинство без ясни позиции по изключително важни въпроси като Украйна. 

"Чухте колко идеологически различни са партиите в управлението. Днес по време на война се стигна до това, че мнозинството на управляващите не можа да вземе общо решение. Наложи се опозицията да подкрепи общата позиция пред света и нашите евроатлантически партньори", каза Атанасова. 

Тя недоумява защо на този ден управляващите не са скъсали коалиционното си споразумение.

"Допустимо ли е министър в държава член на ЕС и НАТО да не назовава войната с истинското ѝ име? Допустимо ли е партии, които са част от ЕС и НАТО, да гласуват против позиция, вече подкрепена от външния министър, която ще стана официална позиция на България? Надявам се това да бъде урок за премиера - на кого може да разчита за държавата в тежки за България и Европа кризи", заяви Десислава Атанасова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

РуДи

24.02 2022 в 17:38

Комуниста винаги е продажен и алчен.Тези , които не са отдавна са застреляни и изклани.Комунизмът е единствената идеология , която обещава блага без полагане на усилия.На много българи точно това много им харесва.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки