БСП и ИТН не са обсъждали Петър Илиев за премиер

OFFNews 28 юли 2021 в 09:25 2092 0

По време на преговорите между БСП и Има такъв народ не е представено нито едно име за кандидат-министър. Името на адвокат Петър Илиев за кандидат за премиер също не е обсъждано. 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по Нова телевизия по повод появилите се информации, че адвокатът, с чиято кантора "Илиев и партньори" БСП работи години наред, е вероятният бъдещ премиер. Илиев бе предложен за министър на правосъдието в първия проектокабинет на ИТН. 

На разговорите, които в момента текат с “Има такъв народ“, сравняваме позициите на двете партии. Ние имаме точно зададен хоризонт на действие и работа, бяха определени 5 приоритета - здравеопазване, образование, социална политика, икономика и правосъдна реформа. След като минат разговорите по всички приоритети, нашата задача е да представим на Националния съвет пресечните ни точки и съответно той да вземе решение какво ще правим по-нататък, обясни Проданов. 

По думите на социалиста в социалната сфера съвпадат голяма част от приоритетите, в това число и искането за преизчисление на пенсиите. „Ние държим това да стане от 1-ви октомври, те смятат, че това може да стане от началото на следващата година“, обясни той. Като част от групата, която разговаря с “Има такъв народ“, Христо Проданов добави, че за момента не са срещнали нещо, което да е в разрез с тях.

Той обясни, че преговорите са изкуство, което изисква отстъпки от всички страни, ако искат да стигнат до някакво споразумение.

Христо Проданов бе категоричен, че от левицата не се говори за имена и за министри, това е приоритет на “Има такъв народ“ като мандатоносител. „Те държат да представят Министерски съвет. За нас не са без значение имената, които ще бъдат представени, а когато това стане, също ще бъдат обсъдени на заседанието на Националния съвет, когато ще се вземе окончателната позиция дали БСП подкрепя или не под някаква форма това правителство.“ Той коментира, че за левицата е важно хората да са компетентни, професионалисти и да са с добро минало. По думите му служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов са се справили добре със задачите си, така че няма причина те да не продължат работата си и в един редовен кабинет.

„Важнтата битка, която ние водим последните 4 години, е промяната на модела. България е парламентарна република, изпълнителната власт е един изпълнител на управлението на държавата. Парламентарната република зависи преди всичко от работата на парламента, от законодателството, от контрола, който се осъществява над изпълнителната власт в парламента. Ако всичко това се върне според конституционните устои, така както трябва да бъде, парламентът ще стане водещият фактор в управлението“, коментира социалистът.

Христо Проданов заяви, че БСП води открито преговорите с “Има такъв народ“, за да може после да каже съответно защо подкрепя или не това правителство. „Ако кажем защо го подкрепяме, то ще бъде за съответни политики и ние ще държим те да се следват“, каза още той. 

Социалистът бе категоричен, че левицата няма претенции, а има доказателства за това, че е партия на промяната и те са свързани с работата им в парламента и участието им по площадите. 

„Относно участие на ДПС като подкрепа в едно евентуално правителство - това е работа на мандатоносителя, той определя с кого ще води преговори и ще иска подкрепа“, обясни Проданов.

На въпроса кой биха предложили за министър-председател, ако третият мандат отиде при БСП, Христо Проданов отговори: „В управленията в следващите години ще бъдат важни политиките, защото няма да има парламентарно мнозинство. Така че първото, по което работим, са именно те. След това ще поставим на широко обсъждане и имена на Министерски съвет“, заключи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови