БСП и ИТН имат еднакви позиции за Северна Македония и Истанбулската конвенция

OFFNews 29 юли 2021 в 19:32 1874 0

С Има такъв народ беше констатирано съгласие по основните външнополитически теми, касаещи нашата страна, в частност отношенията между България и Северна Македония, разширението на Европейския съюз и Западните Балкани.

Това заяви депутатът от БСП проф. Иво Христов пред журналисти в Народното събрание след преговори по сектор "Външна политика" с експертна група, излъчена от Има такъв народ.

По отношение на евентуалното започване на преговори на РСМ по присъединяване в ЕС, левицата и ИТН имат следното становище: РСМ следва да отговаря на необходимите условия за влизане в съюза, касаещи, следването на основните европейски стандарти.

Двете парламентарни сили се обединяват около това, че Северна Македония следва да изпълнява своите задължения, произтичащи от договора за приятелство с България, премахване на езика на омразата и недопускане на практики и действия, противоречащи на европейските ценности.

"БСП и ИТН смятат, че българската позиция по отношение на Северна Македония следва и занапред да се базира на сключения договор от двете страни, декларацията на Народното събрание и концепцията на БАН", поясни проф. Христов.

Относно Истанбулската конвенция парламентарните сили се обединяват около решението на Конституционния съд, че на територията на България конвенцията е неприложима.

"Имаме изключително голяма сходство и съвпадения в сектор сигурност. Те са в три направления, като едното от тях е деполитизация на структурите на МВР, ДАНС и разузнавателните служби", каза зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Иванов след консултациите с ИТН по сектор "Сигурност".

Като втори приоритет Иванов открои стратегически преглед и усъвършенстване на базата, свързана с националната сигурност и нов закон за МВР, който се иска от служителите. "Третото направление е технологичното обновление на целия сектор сигурност", заяви още Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови