БСП и ДБ получиха 9 областни управители (обновена)

Мая Младенова 05 януари 2022 в 12:39 10055 0

Лена Бориславова

Нови областни управители са били назначени в девет области на днешното правителствено заседание. Те са от БСП и „Демократична България“, обяви след заседанието говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова.

С нови областни управители са Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково.

Губернаторите на Пловдив-област, Хасково, Велико Търново и Видин са назначения на ДБ, а тези на Бургас, Благоевград, Смолян, Добрич, Пловдив и София-област - на БСП.

През следващите дни и останалите области ще имат нови губернатори. Те ще са от квотите на „Продължаваме промяната“ и ИТН.

За областен управител на Пловдив-област е назначен Йордан Иванов. Той е юрист и досегашен заместник-председател на Общинския съвет в Пловдив. Иванов е сред големите поддръжници на провеждането на реформа в общинската администрация, води битки срещу презастрояването и непрозрачното и неефективно харчене на парите на пловдивчани. Успява да спечели и съдебното дело срещу бившия кмет на града Иван Тотев заради отказа му да предостави информация за неработещия транспортен проект на Пловдив. В рамките на коалицията "Демократична България" ръководи екипа за политики в ресор "Децентрализация и регионално развитие" от 2018 г. 

Катя Панева е новият областен управител на Хасково. Тя е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. Председател и създател е на фонд „Ин витро" в Димитровград. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници" и „Искам да гласувам", подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Людмила Илиева поема поста във Велико Търново. Тя е юрист, с над двадесетгодишна практика в областта на гражданското право. Илиева е втори мандат общински съветник в Горна Оряховица, а в периода 2015 г. – 2019 г. е заемала и поста заместник-председател на Общинския съвет. 

За областен управител на Видин е назначен Любен Иванов. Той e адвокат към Адвокатска колегия – Видин, а от 2015 г. е общински съветник в местния парламент.

Валери Сарандев е новият областен управител на област Благоевград. Той е заемал същата длъжност от февруари до май месец през 2017 година. В периода от 1996 г. до февруари 2017 г. и от 11 май 2017. г. до този момент Сарандев е бил заместник-кмет на Община Гоце Делчев. Валери Сарандев е юрист по образование.

Стойко Танков е назначен за областен управител на област Бургас. Танков е бил народен представител в 39-о и 40-о Народно събрание. В периода 1995 г. – 1997 г. е бил председател на Общинския съвет на Община Бургас. От 1998 г. до 2000 г. е изпълнявал длъжността председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас. Притежава също дългогодишен управленски опит в частния сектор.

За областен управител на област Добрич е назначен Галин Господинов. От май 2021 г до момента е заместник областен управител на област Добрич. През периода 2018 г. – 2021 г. е бил главен юрисконсулт в Регионално Управление по образование – Добрич. Преди това е бил юрисконсулт във „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД-Добрич и в „Пътно строителство“ АД-Добрич. Магистър е по право.

За областен управител на област Смолян е назначен Емил Хумчев. От 2019 г. до момента е председател на Общинския съвет в Златоград. Преди това дълги години е бил общински съветник в града. От 2013 г. до 2014 г. е заемал длъжността заместник областен управител на област Смолян. Магистър в сферата на хотелиерската и ресторантьорска дейност.

Иван Иванов е назначен за областен управител на Софийска област. От 2014 г. досега е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната и почетен председател на Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО – България. През 2013-2014 г. е заемал длъжността заместник-министър на отбраната. От 2009 г. до 2012 г. е бил директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. Служил е също в Генералния щаб на Българската армия. Магистър е по обслужване и ремонт на електронно-изчислителни машини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови