БСП готови с алтернативен бюджет. Имат решение на проблемите с доходите, бедността и здравеопазването

OFFNews 15 ноември 2020 в 16:37 1854 0

Снимка Архив

Предлагаме алтернативен бюджет за решение на проблемите с доходите, бедността, неравенствата и здравеопазването. Управляващите използват кризата, за да прокарват тихомълком лобистки закони и закони, които отнемат права и наказват българските граждани. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на участието си в "Неделя 150" на БНР.

Правителството не се справя с кризата. Нещо повече - правителството е една от причините кризата да се задълбочава. Такава оценка даде председателят на БСП Корнелия Нинова на управлението на Ковид кризата от 

По думите на Нинова властта се проваля в управлението на кризата заради изборите: „Страх ги е от реакцията на хората. Харчат парите и определят бюджета за следващата година не дългосрочно, не държавнически и за трайното решаване на проблемите, а предизборно. Временно да се раздадат едни пари, както на пенсионерите – по 50 лв. до март. Гледат да закърпят положението до изборите – всеки похарчен лев да е един гарантиран или купен глас. Това също е причина за задълбочаване на кризата“, изтъкна Нинова.

Според нея за управлението на тази криза се иска компетентни и държавнически мислещи хора, които да решат проблемите - не мандатно и не заради изборите, а трайно. Управляващите са доказали, че не са такива.
Корнелия Нинова определи като неадекватно поведението на премиера Борисов, който се самопохвали за икономически подем в България спрямо другите европейски държави.

„Още на следващия ден Евростат го опроверга и приземи. Агенцията публикува официални данни, от които се вижда, че икономиките на ЕС бележат близо тройно по-висок ръст в сравнение с нашата. Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараствали с 11.6 %, докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%. В Италия е 16.1%, в Испания - 16.7%, във Франция - 18.2%. Съизмеримите Чехия и Полша са по-добре от нас - съответно 6.2% и 7.7% ."

Председателят на БСП определи доходите, бедността и неравенствата и здравеопазването като най-сериозните проблеми в момента. За решаването им управляващите предлагат временни мерки до изборите, смята Нинова.

„В нашия алтернативен бюджет предлагаме друг подход – с грижа за хората. Управляващите предлагат на пенсионерите 50 лв. само до март. Но кризата няма да свърши март месец. Ние предлагаме трайно решение, независимо кой ще управлява след март – преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход. Нещо, което сме правили като партия и което е довело до над 100% увеличение на пенсиите“, отбеляза тя.

Корнелия Нинова подчерта, че докато предложените от управляващите 50 лв. добавки към пенсиите струват на бюджета 1,2 млрд. лв., преизчисляването им би струвало 800 млн. „Нашето предложение е по-трайно, по-справедливо и ще излезе на държавата по-евтино“, изтъкна тя.

Сред другите предложения на БСП, които Нинова представи, са семейното подоходно облагане, при което на едно семейство, което работи, осигурявало се е и има деца – ще плаща по-малко данъци, както и отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен такъв.

„Нашето предложение за намаляване ДДС на лекарствата по 20% на 9% гарантирано ще доведе до намаляване на цената им, защото лекарствата се регулирана стока“, добави лидерът на БСП.

Тя даде решение и на проблема с недостига на лекарства: „Да се освободят лекарства от Държавния резерв и да се зареди аптечната мрежа. Така всеки ще има достъп до лекарства, няма да има паника сред обществото и презапасяване и се предотвратява покачване на цените на лекарствата и спекулата, която би предизвикала недостигът им“.

По повод скандалите в парламента и осигуряването на кворум, Нинова коментира: „Това, което изредих като наши предложения и още много други, се отхвърлят автоматично, без диалог и без разумни аргументи. В същото време използват кризата, за да прокарват тихомълком лобистки закони и закони, които отнемат права и наказват българските граждани.

Тя даде и конкретни примери: вкарването на закон за застрояване на Черноморието, който ще оправдае строежа на Алепу например; внасянето на закон за отнемане трудови права на работещи с двойното увеличаване на извънредния труд; ощетяването на хората с увреждания като им отнеха правото на асистент в почивните и празнични дни; приемането на 10 млрд. дефицит - милиардни дългове за поколения напред, без Борисов да дойде да отчете как се харчат тези пари. 

На въпрос за разнобоя в управленската коалиция заради детските надбавки, Нинова отговори: „През последните четири години в управленската коалиция винаги възникват уж някакви противоречия, които след това задкулисно се изглаждат. И този път ще постигнат съгласие. Не, за да решат проблемите на хората, а в името на това – да останат още няколко месеца на власт."

На въпрос за машинното гласуване и новината, че е обявена обществена поръчка за покупката на 9 600 машини за 36 млн. лв., Нинова отговори:

„Ние сме за пълното машинно гласуване, за съжаление управляващите направиха отстъпление и допуснаха двата вида гласуване. А за самата подготовка на изборите – много закъсняха и отново се опитаха да прехвърлят отговорността на ЦИК, затова и бившият председател на ЦИК си подаде оставката. Държавата трябва да се помогне по-категорично, да не прехвърля всичко на ЦИК“. Нинова е категорична, че трябва да се гарантира честността на изборите и да не се позволява на управляващите да подменят вота.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите