"БСП е извън времето и пространството и се занимава със себе си след поредица от поражения"

България се превръща в болния човек на ЕС, заяви Сергей Станишев

Ружа Райчева 10 февруари 2023 в 12:08 2637 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ако погледнете какво се предвижда в дневния ред на предстоящия Конгрес на БСП, предложен от ръководството, ще видите обсъждане на концепция за нова програма, промени в Устава, подготовка за местни избори. Това ли е дневният ред на обществото? Тоест, ние като че ли даваме знак, че се занимаваме със себе си и след поредица от поражения, доста горчиви за всеки един човек от Левицата, казваме: "Продължаваме напред, всичко е наред". Това е извън времето и пространството.

Това заяви евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПЕСД) в Европейския парламент (ЕП) Сергей Станишев преди началото на днешната международна конференция на тема "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата", която се проведе в Sofia Event Center в столицата.

По думите му първо трябва да се стъпи здраво на земята, да се видят очакванията на обществото, защото поредица от предсрочни избори избирателите дават на БСП знак, че електоратът вече не ги припознава като алтернатива.

Според него е важно БСП да покаже, че чува гласа на избирателите и че е готова да направи нужните промени, за да възстанови общественото доверие към себе си. Станишев коментира, че 230 хиляди гласа е унизителен резултат за БСП на последните парламентарни избори, особено при положение че България е най-бедната държава членка на ЕС, която в момента е изправена пред тежка инфлация и сериозни икономически проблеми.

Бившият лидер на БСП е категоричен, че именно това трябва да бъде дневният ред на Конгреса, както и на предизборната платформа. Сергей Станишев посочи, че БСП има горчив опит от последното управление с четворна коалиция, защото когато една формация е малка в парламента, не може да формира истинския дневен ред на управлението:

"Както и пролича - уж БСП казва, че е за мирно решение в Украйна, против доставки на оръжия и всичко останало, а се случват противоположни неща. Това означава, че или не те чуват коалиционните партньори, или просто имате тайно или негласно споразумение да си затваряме очите, защото когато кажеш, че си против едно нещо, а то се случва, не е достатъчно формално да гласуваш "против" в пленарната зала - ти крепиш това управление, което случва нещата по този начин."

Станишев акцентира на това, че помощта, която ЕС оказва за военни доставки в Украйна, в това число и финансова, е взета с решение на българското правителство и че без неговото съгласие това не би могло да се случи.

"БСП трябва да отстоява свои ясни политики, а не да прави безпринципни споразумения, само и само да се закачи за властта, за да започне да си възстановява позициите на стабилна и предвидима партия, която е собствен полюс. Винаги сме се борили за първото място на избори, сега се борим да не бъдем на пето, а на четвърто. Извинявайте - това е обидно и горчиво за всеки един човек от Левицата", заяви той. 

Бившият министър-председател (2005-2009) коментира и предстоящите предсрочни парламентарни избори. Според него те няма да доведат до драматични промени в състава на парламента или пропорциите на партиите, тъй като никой да предлага нещо ново или коренно различно, което да създаде енергия и ясна перспектива извън тесните електорални ядра:

"Действията след тези избори ще зависят от местните избори. Пак ще се окажем в същия капан на непродуктивност на политическия диалог между партиите и на липса на ясни приоритети на страната, което прави България, бих казал, болния човек на ЕС, и което вече се превръща в икономически проблем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

10.02 2023 в 12:59

Тоя льольо май забрави като се мъдреше начело на същата тази комунистическата партия преди да отиде да търка креслата в Брюксел. Пази Боже стара ***** на морал да те учи, казват хората!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика