БСП, ДПС и Манолова поискаха оставката на Цвета Караянчева

OFFNews 17 септември 2020 в 12:27 4038 5

БСП, ДПС и Изправи се.БГ на Мая Манолова поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Причината, която БСП и Манолова посочиха, е вчерашният скандал с майки на деца с увреждания от "Системата ни убива". Те се барикадираха в приемната на бившия партиен дом (парламента) и обявиха, че няма да напуснат, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки. Те не бяха допуснати дори до тоалетната, а след това бяха изведени със сила от сградата.

От БСП обявиха случилото се за абсурдно и позорно.

"Ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето, значи Народното събрание има проблем“, каза каза депутатът Антон Кутев и обяви, че БСП иска оставката на Караянчева. Той припомни, че само преди две години същото дете и същите майки са били допуснати не просто в сградата, а са били в самата пленарна зала.

Караянчева отговори, че няма да си подаде оставката. 

Според председателя на парламента момчето е било използвано и че не го пуснали, за да не се зарази от коронавирус.

"Момчето можеше да си бъде вкъщи. Предвид на ситуацията, в която се намираме с коронавируса - когато всички потоци на движение в парламента са разделени, както на депутатите, така на администрацията, така на журналистите, това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората, които бяха с него, не бяха с маски. Всеки сам вижда ситуацията", обяви тя.

Караянчева обвини бившия омбудсман Мая Манолова, че се опитва да се възползва от "Системата ни убива", за да гради политическа кариера или да внесе нов импулс в изграждането на образа си.

Мая Манолова и нейни поддръжници бяха с майките в сградата на НС и тя също бе изблъскана от силите на реда. 

Днес гражданското сдружение на Манолова Изправи се.БГ също поиска оставката на Караянчева.

ДПС сочи друг мотив

След това председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска думата, за да обяви, че партията му също започва консултации за оставката на председателя на парламента и че внесе проект за освобождаването ѝ. Той посочи различен мотив - казус с ЦИК. Става въпрос за сигнал за несъвместимост на член на ЦИК, по който според Карадайъ председателката на парламента не е представила информация.

"Ако разбирате и осъзнавате какво правите с Вашето бездействие и с Вашето действие, Вие ще си подадете оставката“, каза Карадайъ на Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

5

ПламенИв

17.09 2020 в 18:40

Голямо колебание: По-проста, отколкото тъпа или по-тъпа, отколкото проста? Останалото е вярно, дори според нея, защото след публикуване на записа, тя излезе със стикер "Аз вярвам на Б. Б.".

20696

4

Новак

17.09 2020 в 15:55

Ами време беше. Не е редно председателят на Българския парламент, третият човек в държавната йерархия да е една тъпа пу..ка. А тя на всичкото отгоре е няма и грам достойнство. След оставката ще има повече време да понаучи история, география

7014

3

Диди

17.09 2020 в 14:57

Тя е и двете, а сега иска да е и ъгловата.

3810

1

Пенчо бре

17.09 2020 в 14:26

ТКП на това място е срам за България!