БСП: Дали в САЩ щяха да оставят Генов свободно да драска паметници

Елица Мартинова 07 ноември 2013 в 11:50 5850 60

Причината за задържането на Асен Генов
Причината за задържането на Асен Генов

 

"Ако съберем пари да командироваме г-н Генов в Сан Франциско, за да порисува върху скулптурата на Любомир Далчев срещу Golden Gate, дали ще бъде арестуван от американските власти според вас? Дали ще го оставят да приключи и да направи каквото си реши? Аз дълбоко се съмнявам".

Това заяви депутатът на "Коалиция за България" Антон Кутев в коментар по арестана блогъра Асен Генов, който тази сутрин бе задържан, докато рисуваше графити по скулптурата пред централата на БСП на ул. "Позитано" 20.

Според Кутев това е недопустима форма на протест, която нанася поражения не само върху културното наследство на България, но и върху цялото общество.

"За мен това, че има списъци, които заклеймяват определени хора, това, че изкуството започва да няма значение в момента, защото ние не го харесваме, това, че творбите на ключови български художници могат да бъдат поругавани, само защото някой има друга стилистика или друг поглед върху историята, това е опасно за българската нация", категоричен бе Кутев.

По думите на червения депутат действията на Генов и останалите, които са боядисали скулптурата на проф. Любомир Далчев, прекрачват духовните граници. Кутев подчерта, че в случая важното е не Генов да бъде задържан, а обществото да реагира и да се разграничи от действията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!