БСК: 51% от законопроектите в НС са брак

OFFNews 18 април 2016 в 13:20 1946 2

Божидар Данев

Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев има ниско качество на работата на депутатите и съответно нестабилна законодателна рамка. Това заяви самият той по време на пресконференция за Анализа на законодателната дейност на Народното събрание в периода 2010-2015 г.

В периода 2010-2015 година в Народното събрание са внесени  1628 законопроекта, посочи Данев.

Оказва се, че от тях 51% са отхвърлени. Средногодишно са внасяни 271 законопроекта и са приемани 132 - средногодишно по един на ден. За целия период от пет години са приети 792.

Данев подчерта, че това водело до намаляване на инвестициите и конкурентоспособността, липса на добри работни места, което пък водело до ниски доходи и емиграция. "България е със стахановски режим за промени в законодателството, но с голямо количество и ниска корелация с високо качество", заяви Данев и допълни, че едни от най-честите нарушители на закона са самите политици, тъй като на спазват Закона за нормативните актове, който включва да има предварителни оценки и обществени обсъждания.

Председателят на Управителния съвет на сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" Николай Димитров посочи, че най-много приети закони има в сферата на правосъдието, сигурността и обществения ред. По думите му са приети 47 изцяло нови закона, като в това число не влизат бюджетите, ратификациите и денонсиранията на международните спогодби.

Според анализа най-често изменяните закони са Законът за енергетиката, Кодексът на труда, Законът за обществените поръчки (ЗОП), Наказателният кодекс (НК) и Наказателно-процесуалният кодекс (НПК). Оказва се, че един закон е променян над 10 пъти чрез законодателна рамка на друг закон т.е. чрез преходните и заключителните разпоредби.

Петър Кьосев, който е член на сдружението, допълни, че 1/4 от всички законопроекти, които са внесени, изобщо не биват разгледани от комисиите. Също не биват и оттегляни. Според него има осъществяване на формална законодателна инициатива, която не води до никъде. Оказва се, че има и нееднакво третиране на внесените законодателни проекти и тези внесени от самите народни представители.

75% от внесените законопроекти от Министерски съвет се приемат, тези от депутатите често са отхвърляни. Кодексът за социалното осигуряване и този за здравното осигуряване са също едни от най-често променяните. Отчита се и незпълнение на изискването за обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови