Брюксел разпределя високите постове

OFFNews 27 май 2014 в 07:58 2538 1

Европарламент

В Брюксел днес започват преговори за разпределение на най-високите постове в Европейския съюз след проведените миналата седмица избори за Европарламент, съобщава БНР.

Първият и най-належащ въпрос е кой да оглави следващата Европейска комисия. По този въпрос разговори ще водят досегашните лидери на политическите групи в парламента и от досегашния председател на ЕП Мартин Шулц. Самият Шулц е в надпреварата за поста, но след победата на ЕНП на вота преимущество има техният кандидат Жан-Клод Юнкер.

Разговори по темата за председателското място на ЕК ще продължат по-късно между двете политически семейства с най-много представители в ЕП - ЕНП и ПЕС. На срещата България ще бъде представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев и от премиера Пламен Орешарски.

Вечерта по темата ще заседават и правителствата на 28-те страни-членки на съюза. Въпреки многобройните срещи днес не се очаква решение по темата.

Очаква се разговорите по темата да продължат поне седмица, тъй като политическите групи трябва да разпределят и други топ позиции в Европейския съвет, Европарламента и дипломатическата служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!