Божков: Ходих до Белград, не ме пуснаха в затвора да говоря със Сретан Йосич

Хазартният бос към САЩ: Ако Бойко е Ваш кучи син, вземете си го

OFFNews 03 юни 2021 в 16:58 23544 0

"За Сретан Йосич - ходих до Белград, но не ме пуснаха в затвора, за да се договорим. Благодаря". 

Това заяви укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков в отговор на въпрос от Илиана Беновска дали е вярно, че е "влязъл в контакт със Сретан Йосич, който в момента изтърпява наказание и който през 2003 г. се е опитал да убие Бойко Борисов като главен секретар на МВР и по този начин Щатите се опитват да го парират". 

Божков даде пресконференция заедно с председателя на партията си "Българско лято" Борил Соколов във връзка с наложените санкции от американското министерство на финансите и Държавния департамент по закона "Магнитски". 

В изявлението на Държавния департамент се посочва, че бизнесменът е подкупвал настоящ политически лидер и бившия шеф на Държавната комисия по хазарта. Божков коментира, че политически лидери не е подкупвал, а е бил рекетиран. "Рекетът не е подкуп. Вместо да разгледат сигнала ми, САЩ ми наложиха санкции", категоричен е Божков. 

За пореден път той подчерта, че е бил рекетиран от Бойко Борисов, Владислав Горанов и "други от тяхното обкръжение". "10 000 лева на ден съм давал на шефа на Комисията по хазарта. Нямах достъп до тях, защото беше спиран от Владислав Горанов", каза още той. 

"Плащал съм и съм дал доказателства, но когато спрях да плащам, всички видяхте какво се случи. От 2014-2015 г., когато ГЕРБ направи промените в закона - оттогава плащам. До началото на 2020 г. съм давал".  

Васил Божков заяви още, че не го притесняват санкциите, наложени от САЩ, защото няма активи и сметки там. Според него САЩ са решили да подходят като българската прокуратура и да го санкционират. "Прокуратурата ми повдигна куп фалшиви обвинения и уплаши българския народ, незнайно защо САЩ решиха да повторят същия подход", допълни той. 

"Аз, който съм страдал от подобни неща - рекет, унищожаване и разграбване на имущество, съм подложен на санкции, а тази, които ги осъществиха - Борисов и главният прокурор, имат чадър. Този чадър е много траен. Както беше казал един американски президент за един американски диктатор: "Кучи син, обаче е наш кучи син". Ако Бойко е техният кучи син, да си го взимат", добави той. 

Божков твърди, че има забрана банките да му дават справки какви пари е теглил, както и че се надява много скоро да се върна в България. На въпрос кога ще извади своя информация за Борисов и Пеевски той отговори: "Да ги извадя публично, за да ми повдигнат нови санкции САЩ - няма да стане". 

Божков каза още, че не знае на каква стойност има имущество, но "то си седи, просто е замразено". Относно думите му, че "лично ще се разправя с Шиши", укриващият се бизнесмен обясни, че "за съжаление, има и други които искат да се разправят с Шиши и може да не ми дойде ред". 

Той е категоричен, че не познава президента Румен Радев, както и че нито има да си връща, нито да си взима нещо от Бойко Борисов: "Имам друга мисия - да махнем хунтата и България да стане демократична".

Думата взе и председателят на партия "Българско лято" Борил Соколов, който заяви, че Васил Божков ще е водач на кандидат-депутатските листи за вота в 24 и 25 МИР. "Можем да направим кабинет без проблеми, а дали Божков ще е министър-председател, е негова преценка", отговори Соколов на въпрос има ли партията капацитет да управлява.  

"Отново се явяваме на избори, този път без мандатоносител. Въпреки пречките на прокуратурата и медийното затъмнение към нас, получихме подкрепа на близо 100 000 души по данни на ЦИК, но силно вярвам, че цифрата е в пъти по-голяма", каза Соколов.  

Силно вярваме че реакцията на САЩ не е политическа атака, с която се целят политически дивиденти за определена политическа сила. Подготвяме писмо до посолството на САЩ и Държавния департамент, което може би ще входираме в най-кратки срокове, заяви още председателят на Българско лято. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!