Божидар Божанов: Всички партии бяха поканени да видят кода на машините, но отидох само аз

OFFNews 01 декември 2022 в 10:10 1550 3

Божидар Божанов

Снимка БТА архив

Начинът по който се води дебатът за Изборния кодекс, намалява допълнително доверието в изборния процес, заяви Божанов

Само три партии заявиха желание да проверят кода на машините за гласуване, но на срещата за кода не дойдоха. Бях само аз с представители на една от международните организации, които наблюдават изборите, на Министерството на електронното управление и на ДАНС.

Това заяви народният представител от "Демократична България" Божидар Божанов по бТВ. 

“Разбрах, че прокуратурата е възложила на ДАНС да направи проверка за манипулации с машинния вот. В ДАНС има грамотни експерти, които могат да осмислят целия процес. Защото то не е само до код”, допълни бившият министър на електронното управление като обясни, че има процес по изграждане, инсталиране и персонализиране във всяка машина поотделно.

По повод предложението на ГЕРБ между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс машините да се превърнат в принтери, Божанов заяви, че се надява предложението в следващите дни да се коригира. Но предупреди, че начинът, по който се води дебатът за Изборния кодекс, намалява допълнително доверието в изборния процес.

Божанов коментира и изказването на представители на ГЕРБ за “вълшебните флашки”, като обясни, че на тази флаш памет се записва протоколът от секционната избирателна комисия. След това тя го вижда и го подписва.

“Ако протоколът бъде променен по пътя, например някой пътувайки до районната избирателна комисия смени флашката с друга, РИК ще разбере за това в момента, в който се вкара флашката. И тя ще бъде оставена настрана, като ще бъде казано “някой тук е подменил данните”. Такъв случай не е имало. Всяка флашка е проверена”, каза Божанов. И препоръча на всеки да провери в сайта на ЦИК, където са качени подписите на флашките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews