Божанков: Тъп популизъм е искането на 'Възраждане'' и БСП за забрана за внос на храни. Копейките мълчат за черния пазар

OFFNews 21 април 2023 в 16:00 4921 6

Явор Божанков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Явор Божанков в пленарната зала

Тъп популизъм на Възраждане + БСП е исканата забрана за внос. България има фундаментален проблем с контрабандата и черния пазар. Не с вноса. Това е и причина да не ни приемат в Шенген. Това удря родния производител. По тази тема копейките мълчат.

Така депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков коментира предложенията на "Възраждане" и БСП за забрана на вноса на хранителни продукти в България. На 18 април "Възраждане" поискаха да се забрани вноса на земеделска продукция от Украйна, а БСП последваха примера им като поискаха изцяло да забрани вноса на пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти, но без да указват от коя държава.

Ето и цялата публикация на Явор Божанков в социалните мрежи:

"Зърнопроизводството е субсидиран сектор. И съм абсолютно ЗА да бъде силен.
Но един производител на българско пилешко също иска достъп до евтини фуражи. Как се борят инфлацията и високите цени със спиране на евтин внос е реторичен въпрос.
Понякога свободният пазар има негативи. Все пак посоката - отворени граници и свободна търговия носят и ще носят значително повече плюсове от колкото минуси за България.
В бизнеса е така - имаше цена за износ 1000 лева на тон. И зърнарите бяха щастливи да изнасят. Не съм чувал да оставят от любов суровина на 300 лева/тон за местния пазар. Изнасят я и печелят. Всички други плачат.
Сега има евтин внос - това е. Имат субсидии и ще се борим да имат адекватна подкрепа. Но всичко с мяра."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

11.05 2023 в 14:50

Като става въпрос за зърнарите не мога да не припомня на широката публика легендарния бургаски бесепар Бенчо Бенчев Бенката с Бентлито!
Ето още инфо за автопарка, мамката му:
https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/6449538

1042

5

danvan

21.04 2023 в 22:29

Зърнарите са ясни. Бентлитата поскъпнаха, имат хората разходи да избиват.
А фатмакът и гълъбарникът са открито срещу Украйна, което е повече от скандално и рано или късно ще си понесат последствията.

22548

4

dolivo

21.04 2023 в 22:19

бе казвах ви аз , че корупция седи в основата, или по-скоро неумението да се справим с такава

1005

3

Чичо Джо

21.04 2023 в 18:34

Искането на двете партии: иZраждане и бZп всъщност е продължение на войната водена от "кораба майка МаZква" срещу Украйна и всички държави противопоставящи се на агресията. Спират износа за да могат да ударят икономиката и на Украйна и на подкрепящите я държави.
А зърнарите дори не искам да коментирам ... там нещата са: "га яде кифтЪетата нИ рИва, сига рИвЪеш" ... продължението го знаем всички ...

1005

2

Диоген

21.04 2023 в 16:23

Джендо не забравяй,че и майбасите поддръжка изискват;)
когато зърнарите го криеха и чакаха да скочи още цената не реваха.
сега ние ли да им покриваме разликата от очакваната огромна печалба?

345

1

Джендо Джедев

21.04 2023 в 16:02

Именно! Проблемът е, че част от внесеното уж за транзит зърно (и не само зърно, разбира се), се отклонява за вътрешния пазар по престъпни канали. И понеже кьопчовците от властта не могат да се справят с това, искат да спрат целия внос. Все едно ако имам спукана тръба в кухнята, да спра водата на целия блок щото не мога да си оправя водопровода в кухнята.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика