Божанков съзря договорки за коалиция ГЕРБ, БСП, ДПС и ''Възраждане''

OFFNews 29 януари 2023 в 12:27 1914 1

Явор Божанков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Явор Божанков в пленарната зала

Независимият депутат, който беше отстранен от БСП, след като се обяви против връщането на хартиена бюлетина, Явор Божанков прозря нова политическа формула след поредните предсрочни парламентарни избори - коалиция на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане".

Днес пред bTV той заяви, че е имало "категоричен синхрон в провалянето на съдебната реформа". По думите му има само един законопроект, който прави само съдебна реформа, и това е този на Министерския съвет, и когато той е влязъл за обсъждане в правната комисия, от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане" сa гласували комисията да бъде отложена. 

"През това време протекоха преговорите за съставяне на кабинет. Видяха, че парламент няма да има, и когато отложиха достатъчно съдебната реформа, така че тя да не се случи, всички заявиха подкрепа за нея. През това време "Възраждане" направиха някои предложения, които случайно БСП, ГЕРБ и ДПС подкрепиха. Хората не можаха да разберат какво приемат. Синхронът беше категорично на високо ниво", заяви Божанков.

Според него съдебна реформа в 48-ото Народно събрание няма да има. 

"Никой няма да ни каже какви договорки има. Тази среща, която видяхме между лидерите Бойко Борисов и Корнелия Нинова, беше финалът на този процес. Той започна с Изборния кодекс, шефът на Сметната палата беше заменен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Виждаме, че "Възраждане" е активен участник във всички тези процеси. Това завърши с тази среща, която никога не съм очаквал, че ще видя. След шест години атаки по модела ГЕРБ, по Борисов като лидер - накрая лично Нинова да стисне ръката му. Това за мен е огромна грешка", каза Явор Божанков.

Той е на мнение, че "балансът на силите" се обръща. Божанков определи срещата Нинова-Борисов като заяка за нова управленска коалиция:

"Те вече го казват открито - ГЕРБ казват, че БСП са се променили. От другата страна ни подготвят с тези лидерски срещи за тази нова коалиция след изборите. Има някаква договорка. Ще имаме избори между връщане назад с 15 години тези сили ГЕРБ, БСП и ДПС, плюс "Възраждане", и от другата страна - демократичната проевропейска алтернатива", прогнозира Явор Божанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови